Černý scénář se naplňuje? Německá ekonomika ve 4. kvartálu klesla, odhaduje institut

Německé hospodářství ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě kleslo o 0,1 procenta, protože dál oslaboval zpracovatelský průmysl, který je orientovaný na export. Odhad vývoje největší evropské ekonomiky za období od října do prosince dnes zveřejnil německý hospodářský institut DIW.

"Doufat můžeme nanejvýš ve stagnaci," řekl agentuře Reuters ekonom DIW Claus Michelsen.

Gute Aussichten zum Jahresausklang: Das DIW Konjunkturbarometer steigt im Dezember um 1,5 Punkte. „Die Unternehmen schauen – vor allem mit Blick auf das Auslandsgeschäft – wieder zuversichtlicher in die Zukunft“, so DIW-#Konjunktur|chef @ClausMichelsen.https://t.co/Flf0dofZRu pic.twitter.com/gMTm3LzI1B

— DIW Berlin (@DIW_Berlin) December 20, 2019

Odhad institutu DIW kontrastuje s prognózou mnichovského institutu Ifo. Ten v tomto týdnu uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém kvartálu pravděpodobně vzrostl o 0,2 procenta.

Výroba slábne od začátku roku. Ekonomice pomáhá spotřeba, státní výdaje a stavebnictví. Němečtí výrobci se ale potýkají s globálními obchodními spory a s nejistotou kolem odchodu Británie z Evropské unie. Automobilový průmysl čelí i nákladnému přechodu na elektrická vozidla a přísnějším emisním předpisům.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes poznamenal, že vyjasnění situace kolem brexitu Německu pomohlo vyhnout se nebezpečí recese. Dodal, že očekává uvolnění napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

Recesi, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou, se německá ekonomika těsně vyhnula ve třetím čtvrtletí. Hrubý domácí produkt se tehdy proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí o 0,2 procenta klesl.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika Peter Altmaier (CDU) HDP

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy