Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny opět stoupla, recese ale trvá

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v srpnu čtvrtý měsíc za sebou vzrostla. Zůstává však na nízké úrovni, což naznačuje, že ekonomika se stále nachází v recesi. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry vzrostl na minus 13,4 bodu z červencových minus 18,2 bodu, informuje Reuters. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od února. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jeho srpnovou hodnotu odhadovali v průměru na minus 15,1 bodu.

"Absolutní hodnota indexu zůstává neradostná," uvedl Patrick Hussy ze společnosti Sentix. "Ukazuje se, že proces ekonomického oživení je pomalý," dodal.

Statistický úřad Eurostat koncem července v předběžné zprávě uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o rekordních 12,1 procenta oproti předchozím třem měsícům.

Evropská komise minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 8,7 procenta. V příštím roce pak počítá s nárůstem o 6,1 procenta.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy