Koronavirus ochromil leteckou dopravu: EasyJet propustí až 30 procent zaměstnanců

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet dnes oznámila, že propustí až 30 procent pracovníků. Podle agentury Bloomberg o práci může přijít kolem 4500 lidí. Aerolinky začnou v nadcházejících dnech jednat se zaměstnanci. Druhé největší nízkorozpočtové aerolinky Evropy se poté, co pandemie ochromila leteckou dopravu, připravují na obnovení provozu a snižují přitom náklady.

Konkurenční British Airways a Ryanair dohromady propustí 15.000 lidí. Skandinávské aerolinky SAS se neobejdou bez státní pomoci a o práci v nich přijde 5000 lidí. Nízkonákladové letecké společnosti Norwegian Air Shuttle patrně ve třetím čtvrtletí dojde hotovost. Lufthansa se tento týden dohodla s německou vládou na státní pomoci devět miliard eur (243,25 miliard Kč).

"Musíme zvážit velmi těžká rozhodnutí," uvedl podle agentury Bloomberg generální ředitel easyJetu Johan Lundgren v prohlášení. Poptávka po leteckém cestování se podle něj k úrovni z roku 2019 vrátí až asi za tři roky.

Letecká společnost chce ke konci roku 2021 provozovat 51 letadel, tedy méně, než původně plánovala, a hodlá svou síť evropských základen učinit hospodárnější.

EasyJet začne létat 15. června. Omezený počet linek soustředí na Británii a Francii. Společnost počítá s tím, že kapacita bude ve čtvrtém kvartálu nižší o 30 procent než běžně bývala.

Britské nízkonákladové aerolinky už odložily dodávky 24 letadel, čímž se jim krátkodobě podařilo snížit výdaje o více než jednu miliardu liber (necelých 27 miliard Kč). Vzaly si též dva úvěry a další 650 milionů liber chtějí získat prodejem a zpětným leasingem letadel. Tím vším by společnost easyJet získala další hotovost zhruba dvě miliardy liber.

Akcie easyJetu na oznámení o propouštění reagovaly růstem, kolem 11:25 SELČ si připisovaly necelých pět procent. Jejich cena za tento rok klesla bezmála o polovinu.

Londýn plánuje zavést dvoutýdenní karanténu pro osoby, které do země vstoupí. Aerolinky mají za to, že tento plán odradí potenciální zákazníky od létání. Na britskou vládu se obrátilo přes sedm desítek šéfů firem z oblasti cestovního ruchu, kteří žádají, aby od chystaného opatření upustila.

Související

Lufthansa

Lufthansa rozšíří během vánočních svátků svůj letový řád

Letecká společnost Lufthansa rozšíří svůj vánoční letový řád, aby uspokojila přibývající rezervace německých turistů. Největší evropské aerolinky přidají lety do jižní Evropy, včetně Řecka, Itálie a Španělska, informovala Lufthansa. Letecká společnost také o vánočních svátcích znovu oživí spojení do velkých měst.

Více souvisejících

EasyJet propouštění Ekonomika letadla, letectví British Airways RyanAir Velká Británie

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy