Lufthansa rozšíří během vánočních svátků svůj letový řád

Letecká společnost Lufthansa rozšíří svůj vánoční letový řád, aby uspokojila přibývající rezervace německých turistů. Největší evropské aerolinky přidají lety do jižní Evropy, včetně Řecka, Itálie a Španělska, informovala Lufthansa. Letecká společnost také o vánočních svátcích znovu oživí spojení do velkých měst.

Nárůst rezervací přirovnává agentura Bloomberg k záblesku světla po ponurém roce. Pandemie covidu-19 zasáhla letecké odvětví velmi silně.

Lufthansu v červnu devíti miliardami eur (237,9 miliardy Kč) podpořila německá vláda. Německá letecká společnost před měsícem uvedla, že musí zdvojnásobit provoz, aby se vyhnula ztrátě. V porovnání s minulým rokem klesla její kapacita na čtvrtinu.

Poptávka po leteckém cestování se v Evropě zvýšila poté, co některé země, včetně Británie a Itálie, uvedly, že dočasně uvolní plošné uzávěry, aby se rodiny mohly o svátcích setkávat. O nárůstu rezervací na konec prosince minulý měsíc informovala i britská nízkonákladová letecká společnost easyJet.

Lufthansu přesto čeká náročná zima, protože Evropa se opět potýká s rostoucími počty nově nakažených koronavirem. Třebaže budou brzy uvedeny vakcíny proti covidu-19, evropské aerolinky očekávají se po valnou část příštího roku se poptávka nijak zásadně nezlepší, připomněla agentura Bloomberg.

Němci mohou letecky cestovat, ale pokud se vrátí z destinace označené za rizikovou, musí být v karanténě až deset dní. V některých spolkových zemích může karanténa skončit dřív, pokud má člověk negativní test na koronavirus od pátého dne po návratu.

Akcie Lufthansy ve čtvrtek posílily o 1,5 procenta. Od počátku roku však ztratily 38 procent své hodnoty. Největší letecká společnost Evropy byla v červenci vyřazena z prestižního bluechipového indexu DAX, který sleduje 30 předních německých podniků. V indexu figurovala od jeho založení v roce 1988.

Německá kancléřka Angela Merkelová své spoluobčany požádala, aby se tuto zimu vzdali dovolené na lyžích. Na počátku pandemie se vyskytlo několik ohnisek nákazy v lyžařských střediscích. Lufthansa nicméně informovala o výrazném zájmu o letenky do Finska, které uzávěru nezavedlo a kam lidé za zimními sporty cestují.

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Lufthansa hlásí globální výpadek, ovlivnil plány tisíců lidí

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.
Lufthansa, ilustrační fotografie.

Stávka pilotů Lufthansy ochromila v Německu leteckou dopravu

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa dnes ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do České republiky. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí prázdniny.

Více souvisejících

Lufthansa letadla, letectví Ekonomika Německo EasyJet cestování

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 12 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy