ECB navzdory růstu inflace v eurozóně ponechala měnovou politiku beze změny

Evropská centrální banka (ECB) dnes v souladu s očekáváním ponechala svou měnovou politiku beze změny, a to navzdory růstu inflace v eurozóně. Základní úroková sazba ECB tak zůstává na rekordním minimu nula procent. Banka bude v tomto čtvrtletí rovněž dál nakupovat dluhopisy, ovšem "mírně nižším" tempem než v předchozích dvou kvartálech, napsala agentura Reuters.

"Rada guvernérů nadále soudí, že příznivé podmínky financování lze zachovat i při mírně nižším objemu čistých nákupů aktiv," uvedla ECB ve své tiskové zprávě. Dodala, že Rada guvernérů potvrdila také svá další opatření, včetně nastavení úrokových sazeb. Trhy podle ní očekávají zvýšení úrokových sazeb dříve, než s nimi počítá ECB.

Šéfka ECB Christine Lagardeová později na tiskové konferenci za tři hlavní faktory, které ovlivňují inflaci v eurozóně, označila vyšší ceny energií, globální nesoulad mezi oživující poptávkou a nabídkou a jednorázové změny, jako je konec snížení sazby daně z přidané hodnoty v Německu.

"I když pokles inflace bude trvat déle, než se původně očekávalo, předpokládáme, že tyto faktory v průběhu příštího roku zmírní. (...) Inflaci ve střednědobém horizontu nadále vidíme pod naším dvouprocentním cílem," uvedla Lagardeová.

Šéfka ECB prohlásila, že nouzový pandemický program PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), jehož objem ECB postupně zvýšila na 1,85 miliardy eur (47,6 miliardy Kč), skončí v březnu. "V tuto chvíli očekávám, že PEPP skončí v březnu, zda využijeme všechny prostředky, nebo ne, to se teprve uvidí," konstatovala.

"Eurozóna pokračuje v silném oživení, i když dynamika se do určité míry zmírnila. Spotřebitelé si udržují důvěru v ekonomiku a jejich výdaje zůstávají vysoké. V některých odvětvích však brzdí produkci nedostatek materiálů, vybavení a pracovní síly," uvedla Lagardeová.

ECB se prostřednictvím své uvolněné měnové politiky snaží podporovat oživování ekonomiky eurozóny z útlumu způsobeného pandemií covidu-19. V poslední době však čelí tlaku na zpřísňování politiky v důsledku zrychlujícího růstu spotřebitelských cen.

Meziroční míra inflace v eurozóně v září stoupla na 3,4 procenta ze srpnových tří procent. "Očekáváme, že v letošním roce dále poroste. Ačkoli současná fáze vyšší inflace bude trvat déle, než se původně očekávalo, předpokládáme, že v průběhu příštího roku inflace poklesne," komentovala vývoj Lagardeová.

V pátek zveřejní evropský statistický úřad Eurostat rychlý odhad říjnového vývoje spotřebitelských cen.

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

ecb Ekonomika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 19 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy