HDP Německa loni vzrostl o 0,6 procenta, nejméně od roku 2013

Růst německé ekonomiky loni výrazně zpomalil. Hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil jen o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na tiskové konferenci v Berlíně zveřejnil spolkový statistický úřad. Ještě předloni růst činil 1,5 procenta.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a má zásadní vliv i na Českou republiku, se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou. To má negativní dopad na německý export i průmysl. K potížím německé ekonomiky ale přispívá také obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Pozitivní dopad na HDP měly v loňském roce naopak rostoucí výdaje německých domácností (o 1,6 procenta) a státu (o 2,5 procenta). Výrazně - o čtyři procenta - vzrostlo stavebnictví, o 2,9 procenta pak služby v informatice a komunikacích a také ve finanční a pojišťovací oblasti.

I přes pokles tempa růstu Německo loni zažilo už desátý rok hospodářského vzestupu za sebou. To je nejdelší období od znovusjednocení v roce 1990. HDP spolkové republiky by navíc měl růst vykázat i letos. Německá vláda v říjnu počítala s růstem o jedno procento, centrální banka v prosincovém výhledu hovořila o růstu o 0,6 procenta.

Mezi lety 2014 a 2018 rostla německá ekonomika každoročně o 1,5 až 2,5 procenta. V roce 2013 se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,4 procenta.

Velmi dobře si loni vedly německé veřejné finance. Dosáhly přebytku 49,8 miliardy eur (1,25 bilionu Kč), což odpovídá 1,5 procenta HDP. V přebytku, který o něco zaostal za rekordním rokem 2018 (62,4 miliardy eur), skončily poosmé v řadě.

Nejvíce z něj loni těžil státní rozpočet (19,2 miliardy eur), následovaný rozpočty spolkových zemí (13,3 miliardy eur), sociálním pojištěním (10,7 miliardy eur) a rozpočty obcí (6,6 miliardy eur).

Velmi dobře je na tom nadále i trh práce. Počet výdělečně činných osob v Německu loni vzrostl o 0,9 procenta na 45,3 milionu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň od znovusjednocení.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika HDP EUR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy