Itálie chce podpořit ekonomiku ohroženou koronavirem opatřeními za 3,6 miliardy eur

Itálie v příštím týdnu představí opatření v hodnotě 3,6 miliard eur (91,7 miliardy Kč), která mají podpořit ekonomiku ohroženou největším epidemií onemocnění COVID-19 v Evropě. Uvedl to v rozhovoru s listem La Repubblica italský ministr hospodářství Roberto Gualtieri.

Stanovená částka odpovídá 0,2 procentům hrubého domácího produktu (HDP) a doplní balík 900 milionů eur určený pro nejvíce zasažené oblasti, který vláda oznámila v pátek.

Gualtieri uvedl, že návrh bude zahrnovat daňové úlevy pro firmy, které oznámí pokles tržeb o 25 procent, snížení daní a další peníze pro zdravotnické služby.

Podle opozičních politiků je návrh příliš skromný. Šéf pravicové Ligy Matteo Salvini požaduje dodatečné výdaje nejméně 20 miliard eur.

Gualtieri dodal, že je přesvědčen, že Evropská unie schválí zvýšení současného cíle rozpočtového deficitu Itálie. Dodal, že ministři financí eurozóny budou podle něj o situaci jednat v polovině příštího týdne po telefonu.

Itálie je po Řecku druhou nejvíce zadluženou zemí v eurozóně. Gualtieri ale uvedl, že veřejné finance jsou v dobrém stavu a předpověděl, že rozpočtový deficit za loňský rok se pohyboval v rozmezí 1,6 až 1,7 procenta HDP proti původně plánovanému cíli 2,2 procenta HDP. Oficiální údaje za loňský rok mají být zveřejněné v pondělí.

V letošním roce Itálie počítá s rozpočtovým deficitem 2,2 procenta. Odhad vychází z předpokladu, že ekonomika vzroste o 0,6 procenta.

Vláda ještě musí revidovat odhad ekonomického růstu. Analytici se domnívají, že Itálie se nevyhne recesi. Zhruba 90 procent všech potvrzených případů onemocnění je totiž ve třech nejbohatších regionech, kterými jsou Lombardie, Benátsko a Emilia Romagna. Dopad je však cítit i v regionech, kde mají několik případů, nebo dokonce žádné, a to zvláště v cestovním ruchu, který se podle odhadů na HDP země podílí 13 procenty, napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy