Kvůli ruské invazi mohou ceny potravin růst až o 20 procent

Světové ceny potravin a krmiv se v důsledku konfliktu na Ukrajině mohou zvýšit o osm až 20 procent, což by vedlo k nárůstu podvýživy ve světě. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V předběžném hodnocení ruské invaze do sousední země organizace konstatovala, že není jasné, zda bude Ukrajina schopna v případě vleklého konfliktu sklízet úrodu. Nejistota panuje také kolem vývozu potravin z Ruska.

FAO připomíná, že Rusko je největším světovým vývozcem pšenice, zatímco Ukrajina pátým největším. Obě země dohromady zajišťují 19 procent světových dodávek ječmene, 14 procent globálních dodávek pšenice a čtyři procenta celosvětových dodávek kukuřice. To úhrnem představuje více než třetinu světového vývozu obilovin. Rusko je také světovým lídrem ve vývozu hnojiv.

"Pravděpodobné narušení zemědělských činností těchto dvou hlavních vývozců základních komodit by mohlo vážně vystupňovat celosvětovou potravinovou nejistotu," uvedl šéf FAO Čchü Tung-jü ve sdělení, z kterého cituje agentura Reuters.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, dosáhl v únoru rekordní výše. Vystoupil na 140,7 bodu z lednové hodnoty 135,4 bodu. V nadcházejících měsících bude podle expertů patrně dál stoupat, protože důsledky konfliktu se projevují po celém světě.

Podle FAO nebude v sezoně 2022 až 2023 oseto nebo zůstane nesklizeno 20 až 30 procent polí, na kterých se na Ukrajině pěstují ozimé obiloviny, kukuřice a slunečnice. Vývoz z Ruska pak mohou narušit mezinárodní sankce, dodává FAO. Na Rusku a Ukrajině závisí podle této organizace na 50 zemí světa v dodávkách pšenice ze třiceti a více procent. Jsou mezi nimi i ty nejméně rozvinuté země.

"Celosvětový počet podvyživených lidí by se mohl v letech 2022 až 2023 zvýšit o osm až 13 milionů," upozorňuje FAO. Nejvýraznější nárůst v tomto ohledu očekává zejména v oblasti Asie a Tichomoří a pak v subsaharské Africe.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

potraviny jídlo Obchody

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy