MMF schválil úvěr pět miliard dolarů pro Ukrajinu, koronavirus stáhl ekonomiku do recese

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) v úterý schválila dohodu o poskytnutí úvěru v objemu pěti miliard USD (117 miliard Kč) Ukrajině. Kyjev uvádí, že potřebuje peníze, aby odvrátil hrozbu platební neschopnosti, protože koronavirová pandemie stáhla ekonomiku do recese, informovala agentura Reuters. Úvěr je na 18 měsíců.

Ukrajina z úvěru okamžitě obdrží 2,1 miliardy USD. Zbývající peníze budou vyplaceny ve čtyřech splátkách, až MMF překontroluje plnění podmínek úvěrového programu, které jsou zaměřeny více na stabilitu než na hluboké strukturální reformy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteru uvedl, že nové peníze pomohou zemi překonat problémy způsobené nemocí covid-19. MMF se podle něj ukázal jako spolehlivý partner v nouzi.

#Ukraine will shortly receive the first tranche of $2.1 bln from @IMFNews. That's $200 mln more than originally planned. The new program funding will help us to overcome the challenges caused by #COVID19. The #IMF has proven itself to be a reliable partner to a friend in need

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 9, 2020

Ukrajinská vláda označuje dohodu za vyjádření důvěry ve schopnost země uskutečnit reformy, včetně bankovního zákona, který šel proti zájmům jednoho z nejbohatších lidí na Ukrajině.

Ukrajina je jednou z nejchudších zemí Evropy a nemá potřebnou finanční sílu na velká stimulační opatření, která by udržela ekonomiku nad vodou, když byla země nucena v březnu zavést zákaz vycházení. Mnoho podniků kvůli tomu muselo zavřít nebo omezit provoz. Zajištění půjčky od MMF by také mělo zemi uvolni peníze od Evropské unie a dalších institucí.

Ekonomové očekávají, že ukrajinská ekonomika letos klesne o pět procent. Z toho za druhé čtvrtletí se čeká propad o 12 procent.

V zemi bylo potvrzeno téměř 28.000 případů nemoci covid-19. Nejméně 810 lidí s touto nemocí zemřelo.

Aby si Ukrajina zajistila půjčku od MMF, musela schválit zákon, který brání bývalým majitelům zkrachovalých bank získat zpět jejich aktiva. Tento krok byl vnímán jako zásah proti zájmům Ihora Kolomojského, který původně vlastnil největší ukrajinskou banku PrivatBank, znárodněnou v roce 2016, a vedl právní bitvu o opětovné získání kontroly nad tímto ústavem nebo získání odškodnění od vlády.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Ukrajina Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy