Německá ekonomika prudce vzrostla, vláda zlepšila výhled

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o rekordních 8,2 procenta. Částečně se tak zotavila z nejhorší recese, kterou způsobilo šíření nového koronaviru. Ve své předběžné zprávě to dnes oznámil německý statistický úřad. Vláda navíc mírně zlepšila výhled na letošní rok - zatímco dosud kvůli dopadům koronavirové krize počítala s propadem o 5,8 procenta, nyní čeká pokles o 5,5 procenta.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) za třetí čtvrtletí překonal odhady analytiků, kteří čekali vzestup zhruba o 7,3 procenta. K výraznému oživení přispěla vyšší soukromá spotřeba, investice do vybavení a silný vývoz, uvedl statistický úřad. Automobilky a strojírenské odvětví upozorňují na nebývalou poptávku z Číny v posledních měsících.

Ve druhém kvartálu, kdy už se naplno projevovaly dopady pandemie, německá ekonomika klesla o rekordních 9,7 procenta. V meziročním srovnání pak ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 4,3 procenta. I to je lepší výsledek, než čekali analytici. O čtvrtletí dříve činil meziroční propad 11,3 procenta.

Příští rok čeká německá vláda růst ekonomiky o 4,4 procenta, a to navzdory druhé vlně pandemie a nynější plošné uzávěře. Aktualizace údajů na letošní rok znamená, že Německo sice prochází jednou z nejhorších hospodářských krizí od konce druhé světové války, nicméně si vede lépe než po finanční krizi v roce 2009.

"Čím hlouběji zatlačíte balon pod hladinu, tím výše potom vyskočí. To samé platí pro ekonomiku," poznamenal k dnešním údajům ekonom Andreas Scheuerle ze společnosti DekaBank.

"Podařilo se nám během pandemie zachránit mnoho pracovních míst," řekl na tiskové konferenci německý ministr hospodářství Peter Altmaier, podle nějž se bude německé hospodářství zotavovat jen mírným tempem. Jeho úplné zotavení očekává nejpozději v roce 2022.

Podniky, na něž dopadnou listopadová karanténní opatření, vláda podpoří souborem opatření za deset miliard eur (bezmála 273 miliard eur). Proplatí jim až tři čtvrtiny ušlých tržeb.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo Peter Altmaier (CDU)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy