Rostoucí ceny na čerpacích stanicích řeší i Německo, Polsko a Slovensko

Ruská invaze na Ukrajinu a následné protiruské sankce, které prudce zdražily ropu, výrazně zvýšily ceny pohonných hmot nejen v České republice. Situaci ještě zhoršuje drahý dolar, ve kterém se ropa obchoduje, zatímco evropští spotřebitelé platí za benzin v eurech nebo v jiných národních měnách. K tomu se přidává neobvykle vysoká poptávka po topných olejích, informují německá a polská média.

Cena benzinu se každým dnem zvyšuje i v sousedním Německu. Jen za týden se cena za litr nafty zvýšila o 39,40 centu, uvedlo ve středu sdružení ADAC. Benzin a nafta se tak dostaly nad 2,10 eura (přes 53 Kč) za litr.

Vysoké ceny pohonných hmot v zemi také přiživují debatu o možné úlevě pro spotřebitele. Prezident sdružení ADAC Gerhard Hillebrand vyzval stejně jako politici opoziční konzervativní unie CDU/CSU k dočasnému snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na energie.

Německá vláda ale navzdory rostoucím cenám pohonných hmot další úlevy pro občany neplánuje. Podle ministra financí Christiana Lindnera ze strany svobodných demokratů (FDP) jsou prostředky státu omezené. Lindner také vyzval k solidaritě s Ukrajinou.

O nutnosti kompenzovat chudším lidem vysoké ceny energií naopak mluví například spolupředseda vládní strany Zelených Omid Nouripour. Jiní zastánci podobných opatření kritizují fakt, že stát na vysoké ceně vydělává právě díky DPH.

Vysoké ceny pohonných hmot nyní trápí i spotřebitele v Polsku, kde k drahému benzinu přispívá i slábnoucí zlotý, který ještě více než euro doplácí na válku na Ukrajině. Ceny jsou v Polsku přesto v průměru nižší než v České republice, protože polská vláda 1. února v rámci takzvaného protiinflačního štítu na půl roku snížila daň z přidané hodnoty na paliva z 23 na osm procent. Navíc Polsko snížilo už od ledna také spotřební daň. Litr benzinu se tam nyní prodává za více než sedm zlotých (přes 37 Kč).

Podobně ceny pohonných hmot v České republice dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 Kč, litr nafty je za více než 49 korun, uvedla dnes společnost CCS.

Polsko se snaží brát více autoplynu a motorové nafty odjinud než doposud z východní Evropy, řekl listu Rzeczposplita analytik Jakub Bogucki z webu e-petrol.pl. Dnes je ale podle něj privilegiem vůbec mít k těmto produktům přístup.

Přestože polské rafinerie ujišťují, že o pohonné hmoty nouze nebude, k občasným nedostatkům skutečně dochází, píše Rzeczposplita. V Polsku panují obavy, že ukazatele na čerpacích stanicích nebudou schopny ukazovat přesnou cenu, pokud bude litr benzinu stát více než deset zlotých, protože jim nebude stačit počet desetinných míst.

O podezřeních na podvody na čerpacích stanicích v souvislosti se současným zvyšováním cen polská média nepíší. V únoru ale informovala, že pracovníci benzinových pump přeprodávají nevyzvednuté paragony spřáteleným firmám, které je mohou využít k nadhodnocení daňových nákladů.

Slováci reagují na drahé pohonné hmoty nakupováním v Polsku a v Maďarsku, kde vlády ceny administrativně snížily. Dopravci na Slovensku v únoru blokovali hranice a vládu žádali o dočasné snížení cen prostřednictvím nižší spotřební daně, což ale kabinet odmítá. Velká debata o vývoji cen benzinu a zneužívání situace k přílišnému zdražování pohonných hmot se teď na Slovensku na rozdíl od České republiky nevede.

Kromě vysokých cen pohonných hmot nyní trápí občany Evropské unie i zdražování elektřiny a plynu. Například španělská vláda dnes oznámila, že pokud se na unijní úrovni nedohodnou opatření na snížení cen energií, je připravena zavést je na národní úrovni sama.

Související

Více souvisejících

Německo Polsko Slovensko pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy