Soud v Haagu nařídil trestní stíhání šéfa UBS, měl prát špinavé peníze

Soud v Haagu nařídil trestní stíhání šéfa největší švýcarské banky UBS Ralpha Hamerse kvůli praní špinavých peněz v době, kdy řídil největší nizozemskou finanční skupinu ING. Soud uvedl, že Hamers je fakticky zodpovědný za trestné činy, kterých se ING dopustila, informují dnes tiskové agentury. Banka UBS stojí za Hamersem, kterého si před nástupem nechala nezávisle prověřit.

ING v roce 2018 dostala po dohodě s nizozemskou prokuraturou pokutu 775 milionů eur (20,4 miliardy Kč) za pochybení při dodržování zákona o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. ING podle prokuratury zákon porušovala v letech 2010 až 2016. Prokurátoři tehdy uvedli, že ING selhala ve svých povinnostech, protože nezjišťovala skutečné vlastníky účtů a nevšímala si neobvyklých finančních toků, které přes ně putovaly.

Státní zastupitelství citovalo čtyři konkrétní případy, kdy byly účty ING použity k trestné činnosti. Šlo podle něj zejména o úplatky, které v Uzbekistánu vyplácela telekomunikační společnost VEON, dříve známá jako VimpelCom.

Gerechtshof Den Haag wil vervolging oud ING-topman Ralph Hamers: https://t.co/y8DV9aJMk7

— NU.nl (@NUnl) December 9, 2020

Hamers se stal členem výkonné rady UBS letos v září a od listopadu banku řídí. Ve skupině ING pracoval 29 let, jejím šéfem byl od roku 2013 do letošního července.

Předseda správní rady UBS Alex Weber zaměstnance ujistil, že Hamerse před nástupem do banky prověřila ohledně praní špinavých peněz třetí strana. UBS má v Hamerse i v to, jak banku vede, naprostou důvěru.

Soud uvedl, že urovnání z roku 2018 platí, ale že prokuratura vyšetří, jakou roli v kauze sehrál Hamers. "Fakta jsou vážná. S tehdejším ředitelem žádné vyrovnání uzavřeno nebylo a on na sebe žádnou odpovědnost veřejně nevzal," uvedl soud.

Související

Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Více souvisejících

UBS banka ING Bank Ralph Hamers praní špinavých peněz Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy