Co přinese ekonomická krize? Vypuknou nepokoje, banky zmrazí účty, tvrdí expert

Finanční expert James „Jim“ Rickards předpověděl, že americký dolar bude slábnout v důsledku nové finanční krize. Ta může být blíž realitě, než si lidé myslí. Poukázal nato, že centrální banky se ještě nezotavily z předcházející krize.

Světová ekonomika se stále zcela nevzpamatovala z krize z roku 2008. Banky drží své sazby nízko. „Svět je zcela nepřipravený na další krizi, která může být horší jako ta předchozí,“ řekl Rickards v rozhovoru pro Small Caps.

Asijská finanční krize z let 1997-1998 mohla přivést svět na kolena, pokud by banky z Wall Street nezasáhly a nezachránily americký fond „Long–Term Capital“, který byl před zhroucením.

Krize se rozšířila do celého světa. Pokud by nedošlo k záchraně rozběhl by se dominový efekt sekundárních bankrotů s řadou velkých společností po celém světě včetně například Deutsche Bank.

Následující globální finanční krize v letech 2007–2008 byla způsobena nadměrným riskováním bank na hypotéčním trhu v USA.

Rickards se zabýval i tým kdo se případně chystá zachránit centrální banky. „Možností je obrátit se na Mezinárodní měnový fond (MMF), aby zachránil svět, i když se jedná o pomalý a obtížný proces. Další alternativou je uzavření bank. A to očekávám. Zavřou burzy, uzavřou banky a bankomaty, zmrazí účty,“ tvrdí Rickards.

Když mu lidé říkají, že se to nikdy nestane, vysvětlí jim, že se to stalo už mnohokrát, například na Kypru, v Řecku a v Argentině. Stalo se to i v USA v roce 1933, kdy americký prezident Franklin D Roosevelt nařídil uzavření všech bank.

Zdůraznil, že nepředpokládá dystopickou budoucnost ani tragický světový scénář. Předpokládá, že krize začne velkými sociálními nepokoji. "Viděli jsme to v srpnu 2005 s hurikánem Katrina v USA, kde bylo město New Orleans odříznuto a řád se během několika dní rozpadl. V situaci kdy jsou banky zavřené a lidé nemají přístup ke svým penězům vypukne sociální nepořádek poměrně rychle. Nejvíc patrné to bude ve velkých metropolitních oblastech“ řekl Rickards.

Rickards předpokládá, že se společenství přesunou do polosměnného systému, kde se obchoduje s dovednostmi stříbrem nebo zlatem. Když je máte, použijete je k nákupu jídla a jiných potřeb. S rozvojem krize se očekává znehodnocení amerického dolaru, zlato se stane primární cennou komoditou

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.

Více souvisejících

finance krize Ekonomická krize americký dolar banky

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy