Maloobchodní tržby klesly desátý měsíc za sebou

Maloobchodní tržby v Česku v únoru v meziročním srovnání klesly desátý měsíc za sebou. Pokles ale zpomalil na 6,4 procenta z lednových revidovaných 6,8 procenta. Meziměsíčně měli obchodníci tržby nižší o 0,4 procenta. Informoval o tom dnes na webu Český statistický úřad (ČSÚ).

"Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v únoru meziročně poklesly o 6,4 procenta. Pokles tržeb trval již od května loňského roku. Méně než loni se prodalo zboží v prodejnách s potravinami i s nepotravinářským zbožím," uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. U potravin se podle ní v porovnání s lednem prohloubilo tempo poklesu na 7,6 procenta, zatímco u nepotravinářského zboží zmírnilo na 7,1 procenta. Tržby z prodeje pohonných hmot meziročně stouply o 0,3 procenta, růst tak zaznamenaly třetí měsíc v řadě.

Ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková uvedla, že desátý měsíc v řadě klesly tržby prodejnám s výrobky pro domácnost a pro kulturu, sport a rekreaci, v únoru byly meziročně nižší o 14,7 procenta, respektive o 1,9 procenta. V ostatních specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím tržby vzrostly. Prodejny s oděvy a obuví meziročně utržily o 4,8 procenta více a počítačové prodejny o 3,8 procenta více, obchodníci s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím měli tržby o 1,3 procenta vyšší a tržby drogerií stouply o procento. Počtrnácté za sebou podle Bouškové pak klesly tržby internetových a zásilkových obchodů, proti loňskému únoru byly nižší o 7,7 procenta.

Tržby za potraviny byly podle statistiků meziročně nižší desátý měsíc za sebou, přičemž v nespecializovaných prodejnách byly v únoru nižší o 7,6 procenta a ve specializovaných prodejnách o 7,2 procenta. Nespecializované prodejny s převahou nepotravinářského zboží utržily proti loňskému únoru podle ČSÚ o 3,6 procenta více.

Údaj o maloobchodních tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Meziročně se tržby v této kategorii zvýšily o 4,1 procenta. Z toho za prodej aut včetně náhradních dílů stouply o 4,2 procenta a za opravy o 4,1 procenta.

V meziměsíčním srovnání se tržby stejně jako v meziročním srovnání celkově snížily. Za potraviny klesly o 1,8 procenta, naopak za nepotravinářské zboží stouply o 0,2 procenta a za pohonné hmoty o 1,5 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziměsíčně vyšší o 0,8 procenta.

Analytici: K růstu maloobchodních tržeb dojde nejspíš až v příštím roce

Tržby v maloobchodu začnou výrazněji růst až se zvýšením reálných mezd a útlumem obav ze stoupající nezaměstnanosti, řekli ČTK analytici. Podle některých z nich se tak však může stát až v příštím roce. Maloobchodní tržby v Česku v únoru meziročně klesly desátý měsíc za sebou. Pokles ale zpomalil z lednových 6,8 procenta na 6,4 procenta. Meziměsíčně měli obchodníci tržby nižší o 0,4 procenta. Informoval o tom dnes na webu Český statistický úřad.

"Výhled maloobchodu není příliš optimistický. Pokles reálných mezd bude pokračovat po zbytek tohoto roku. Reálně růst by mohly mzdy až v příštím roce," řekl ČTK ekonom společnosti Deloitte Václav Franče.

Mzdy by ale podle hlavního ekonoma Cyrrusu Víta Hradila neměly letos za inflací zaostávat tak výrazně jako v minulém roce. "Pokud navíc na trhu s energiemi nedojde k dalšímu neočekávanému dramatu, lze čekat úlevu i na složenkách za elektřinu a zemní plyn," doplnil. I tak se však podle něj dá očekávat, že maloobchodní tržby letošní rok zakončí v meziročním poklesu asi o čtyři procenta.

"Dokud se příjmová situace českých domácností neobrátí a reálně si si lidé nepolepší, čeká maloobchod ještě několik hubenějších měsíců. Je to však statistika tržeb nikoliv marží nebo zisků, takže o skutečné finanční situaci obchodníků až tolik vypovídat nemusí,“ sdělil ČTK hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Češi podle hlavního analytika spořitelního družstva Citfin Tomáše Wolfa nyní utrácejí především za potraviny, ostatní výdaje jdou stranou, uvedl. Odráží se to především v klesajících tržbách e-shopů, řekl. "V oblasti e-commerce byl boom v době zavřených kamenných obchodů, ale od té doby zájem spotřebitelů klesá a v únoru to byl další meziroční propad tržeb o 7,7 procenta," uvedl.

Na pozitivní obrat v maloobchodních tržbách je podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka stále brzy. "Příjmy domácností zůstávají i nadále zatíženy velmi vysokou inflací a reálně klesají. Avizované a probírané vládní kroky, které mají za úkol stabilizovat veřejné finance, navíc nabádají domácnosti k opatrnosti," uvedl.

To, že Češi utrácí méně, je podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče zátěží pro vývoj HDP. "Spotřeba domácností má na celkový výkon ekonomiky zásadní vliv," uvedl. Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka je problémem také to, že Češi ve větší míře jezdí za nákupy do zahraničí, a tuzemští obchodníci tak přicházejí o peníze. "Oblíbené je hlavně Polsko díky nižší cenové hladině než v České republice. Lidé však mohou ušetřit na některých položkách i při nakupování v Německu. Tamní produkty jsou navíc mnohými spotřebiteli považovány za kvalitnější než ty české," doplnil.

Související

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy