Moody's: Evropské bankovní systémy zůstávají v dobrém stavu, problémům ve světě navzdory

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Uvedla to dnes americká ratingová agentura Moody's. Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

Agentura Moody's v úterý zhoršila výhled pro americký bankovní systém na "negativní" ze "stabilního". Poukázala na zvýšená rizika po kolapsu amerických finančních ústavů SVB Financial Group (SVB) a Signature Bank.

Eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová ve středu uvedla, že pád dvou amerických bank má na Evropskou unii jen omezený dopad. Evropské instituce upozorňují, že evropské banky podléhají přísnějším regulacím, konkrétně pravidlům o kapitálové přiměřenosti bank označovaným Basel III, která mají zvýšit odolnost bankovního sektoru.

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že banka ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky. Její akcie se ve středu propadly až o 30 procent. Dnes Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč).

Moody's dnes uvedla, že Švýcarsko je schopno zvládnout šoky, jako jsou nynější potíže banky Credit Suisse. Dodala, že proto může ponechat hodnocení úvěrové spolehlivosti Švýcarska na nejvyšším možném stupni Aaa.

"Stabilní výhled ratingu Švýcarska na úrovni Aaa odráží naše očekávání, že velmi silné ekonomické základy, dostatečný fiskální prostor a vysoce efektivní instituce umožní Švýcarsku účinně zvládnout šoky, jako je ten nynější, který ovlivňuje bankovní systémy po celém světě," sdělila agentura.

Související

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

evropský parlament banky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy