Počty balíků se na začátku prosince zvýšily až na dvojnásobek

Počty přepravovaných balíků se na přelomu listopadu a prosince u kurýrních firem zvýšily o 50 až 100 procent. Vrchol sezony očekávají v následujících dvou pondělcích. Internetové obchody v současnosti mají až trojnásobné tržby proti zbytku roku. Vyplývá to z informací firem oslovených ČTK.

"V předvánočním období se počet zásilek ve srovnání s běžnou částí roku navyšuje až trojnásobně. Tento vývoj vidíme i v letošním roce. Největší poptávka standardně přichází s Black Friday a drží se až do poloviny prosince. Během letošního Black Friday o minulém víkendu jsme zpracovali vice než 1,4 milionu zásilek, meziročně jde o 13,5 procentní nárůst," řekl ČTK mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa.

Rostoucí počet balíků z internetových obchodů je podle generálního ředitele DPD Miloše Malaníka spíš překvapivý, protože již během roku bylo patrné, že lidé začínají kvůli inflaci a drahým energiím šetřit. Dobrým příkladem je podle něj snížený zájem o zimní pneumatiky, kterých firma loni přepravovala více. "I přes letošní teplejší říjen se domníváme, že řidiči šetří a nákupy buď odložili, nebo používají starší pneumatiky," dodal.

Internet podle analytika srovnávače Heureka Michala Buzka čekají z pohledu objednávek i útrat nejsilnější dva týdny v roce. "První a druhé prosincové pondělí se v loňském roce vyrovnalo prodejům během listopadového pátku Black Friday. Očekáváme proto, že i letos pondělí 5. a 12 prosince budou opět rekordní,“ řekl ČTK.

"Loni bylo z pohledu přepravených zásilek nejsilnější druhé prosincové pondělí, a tento den jako jeden z vrcholů sezony očekáváme i letos,“ dodal výkonný ředitel Balíkobotu Martin Šauer. Podle dat Balíkobotu se v listopadu v Praze proti září prodloužila doba doručení o 16 procent a podobně jsou na tom další velká města, jako je Brno, Plzeň, Ostrava a Olomouc.

Dopravci se na Vánoce většinou připravují zvyšováním kapacit. Například PPL letos přijala ke svým 2000 zaměstnancům dalších 1000 brigádníků. V sezoně doručuje i několik set tisíc zásilek denně a proto má v nejvytíženější dny nasazeno až o 60 procent více aut. Česká pošta letos otevřela nový velký přepravní uzel v Ostravě Mošnově. Aby dárky pod stromeček dorazily včas, stanovila rozhodný den na 21. prosince. Pokud do tohoto data obdrží všechny druhy balíkových zásilek do přepravy, zaručuje jejich dodání do Štědrého dne.

Tržby e-shopů během slevových akcí Black Friday a Cyber Monday stouply i více než o dvojnásobek v porovnání s průměrnými tržbami v letošním roce. Podle ředitele Shopsysu Matěje Kapošváryho tržby byly zhruba srovnatelné s těmi loňskými, tedy na úrovni sedmi miliard korun. Meziroční propady prodejů zaznamenané v posledních čtvrtletích budou pokračovat a poslední kvartál tohoto roku může mít zhruba podobný výsledek jako v roce minulém, dodal.

Související

Zásilkovna

Zásilkovně zůstaly viset zásilky v Liberci. Firma slibuje refundace

Zásilkovna přiznala potíže, které mohly potkat zásilky některých klientů, pokud cestovaly k adresátům přes liberecké depo. Podle firmy tam ve čtvrtek 31. srpna došlo ke škodní události, která znemožnila doručení. Sklad je dle dostupných informací uzavřený, přičemž zboží zůstalo uvnitř. Důvodem jsou spory mezi společnostmi. 

Více souvisejících

Zásilkovna

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy