Průmyslová výroba v Česku v září meziročně stoupla

Průmyslová výroba v Česku v září meziročně stoupla o 8,3 procenta po srpnovém růstu o 7,2 procenta. Zářijové výsledky podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent.

Meziměsíčně byla průmyslová výroba v září nižší o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o víc než pětinu. Čísla dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

Zářijové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné srpnovým, uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. "Loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel významně ovlivnila meziroční tempo růstu. V rámci letošního roku však byla průmyslová produkce na úrovni srovnatelné s předchozími měsíci," doplnil.

O téměř 60 procent se výroba motorových vozidel v září meziročně zvýšila po třetinovém propadu ve stejném měsíci loni. "Meziměsíčně však vzrostla jen mírně, a sice o jedno procento. Zvýšená produkce se týkala celého segmentu automotive," podotkla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Například ve výrobě elektrických zařízení se to týkalo zejména produkce elektrických světel pro dopravní prostředky.

Výroba meziročně nejvíce klesla v kovodělném průmyslu a ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde zapůsobilo naopak srovnání s loňskými vysokými čísly. V obou zmíněných oborech se výroba snížila proti loňskému září o víc než devět procent.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v září ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 21,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 17,2 procenta, z tuzemska vzrostly o 32,2 procenta. Také růst hodnoty nových zakázek byl zčásti ovlivněn nízkou loňskou srovnávací základnou ve výrobě automobilů, uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září meziročně snížil o 0,3 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o devět procent.

Analytici: Průmysl rostl v září díky loňskému propadu výroby aut

Průmysl v září rostl díky nízké srovnávací základně z minulého roku, kdy zejména výroba automobilů citelně klesla následkem mimořádných odstávek kvůli nedostatku potřebných dílů. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Výhled do dalších měsíců zůstává podle nich spíše ponurý, neboť průzkumy z průmyslu hlásí ochlazení na straně výroby i nových zakázek. Průmyslová výroba v ČR v září meziročně stoupla o 8,3 procenta po srpnovém růstu o 7,2 procenta.

"Vývoj tuzemského průmyslu v září sice příjemně překvapil, příznivou meziroční dynamiku však táhla nízká srovnávací základna, jinak by průmysl již meziročně klesal. Předstihové ukazatele však signalizují, že situace v průmyslu se začíná zhoršovat následkem energetické krize a slábnoucí zahraniční poptávky a předstihové indikátory se zhoršují nejen v ČR, ale i v zahraničí," uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Od začátku roku průmysl vzrostl o 1,5 procenta, vzhledem k méně optimistickým vyhlídkám však očekává za letošní rok stagnaci.

Průmyslová data ze září ukazují očekávaný postupný pokles výroby, uvedl analytik Deoitte Filip Pastucha. Pokles je podle něj částečně brzděn automobilovým odvětvím, které roste díky nízké srovnávací základně z minulého roku. Energetická krize bude naplno patrná v tvrdých čísel v momentě, kdy tento statistický efekt vyprchá, poznamenal.

Situace s velmi příznivou základnou ve výrobě motorových vozidel se zopakuje ještě v říjnu, což může tomuto odvětví dopomoci k dalšímu meziročnímu zvýšení, míní analytik UnCredit Bank Patrik Rožumberský. Při poklesu výroby v dalších významných odvětvích je pak otázkou, zda si růst udrží i průmyslová produkce jako celek, řekl. Počínaje listopadem se podle něj meziroční poklesy zřejmě stanou běžnou realitou a ekonomika ztratí v dosavadním růstu průmyslu oporu.

Analytik Banky Creditas Petr Dufek upozornil na patrný útlum v oborech citlivých na vývoj cen surovin a energií, tedy ve výrobě kovů a kovových výrobků, stavebních materiálů či plastů. Ty už podle něj nyní indikují, že domácí i zahraniční poptávka začínají zadrhávat. Na poptávku a aktivitu v průmyslu má nepříznivý vliv růst nákladů, ať již jde o energie, další suroviny či o náklady na dopravu, což platí jak pro českou ekonomiku, tak pro Evropu obecně, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Pokles indikátorů, jako je důvěra podnikatelů a sentiment spotřebitelů, potvrzuje společné šetření Svazu průmyslu a České národní banky mezi nefinančními podniky ohledně pesimistického výhledu investiční aktivity a zakázek v nadcházejících měsících. Jejich index již několik měsíců deklaruje snižování výroby i zakázek, a to včetně exportních zakázek z důvodu zhoršení ekonomických podmínek na klíčových zahraničních trzích,“ uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy