Stavební společnosti očekávají podle průzkumu příští rok propad o 4,6 procenta

Stavební společnosti očekávají, že trh v příštím roce klesne o 4,6 procenta, v roce 2024 by stavebnictví mohlo růst o 0,1 procenta. Podle studie analytické společnosti CEEC Research, zveřejněné dnes na Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě, jejich obavy plynou z přetrvávající války na Ukrajině, související energetické krize, ze zdražování a nedostatku stavebních materiálů i z vývoje zakázek.

V říjnu se podle průzkumu mezi více než stovkou stavebních společností v roce 2023 očekával meziroční pokles o 3,7 procenta. Po měsíci téměř tři čtvrtiny dotazovaných stavebních společností (74 procent) očekává propad o něco hlubší, a to o 0,9 procenta.

Malé stavební firmy s ročním obratem nižším než 100 milionů korun očekávají příští rok propad trhu o 4,8 procenta, velké stavební společnosti o 4,4 procenta. Více se má zhoršit pozemní stavitelství (stavby domů), o 4,8 procenta, a to inženýrské (například budování cest) o 4,3 procenta.

"Faktorů ovlivňujících vývoj je mnoho - inflace, zdražování energií, válka na Ukrajině, proto mezi řediteli stavebních firem stále panují obavy z budoucího negativního vývoje. Směřování tohoto segmentu bude také záležet na roli státu, který deklaruje, že státní investice do stavebního sektoru omezeny nebudou,“ uvedl Michal Vacek, výkonný ředitel společnosti CEEC Research s.r.o.

Firmy zaměřující se převážně na pozemní stavitelství očekávají v roce 2023 pokles tržeb o 3,8 procenta, v inženýrskému stavitelství o něco menší, a to o 2,8 procenta.

Zástupci firem na Pražském hradě na dotaz ČTK uvedli, že pro příští rok panuje obava z možného pozastavování a odkládání již vysoutěžených liniových staveb.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zopakoval, že vláda v září schválila pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok rekordní rozpočet 150,9 miliardy korun, který ještě musí schválit Sněmovna. "Je to unikátní a není to jen zvýšení, které by pokrývalo inflaci. Zvýšení o více než 20 miliard oproti letošnímu roku odpovídá prioritě vlády udržet investiční tempo, pokračovat ve všech rozběhnutých stavbách a zahajovat dlouhodobě připravované," řekl Kupka. Uvedl, že začátkem příštího roku představí výhled v klíčových položkách pro nejbližších deset let.

Dvě třetiny ředitelů stavebních společností v roce 2023 očekávají propad tržeb v průměru o 3,5 procenta. "Propad tržeb je pak očekáván, i přestože téměř polovina dotazovaných společností má v současnosti nasmlouvané zakázky na stejně dlouhou dobu, jako tomu bylo ve stejném období minulého roku, a to v průměru na osm měsíců,“ uvádí studie CEEC Research.

Stavební společnosti často zmiňují nedostatek a zdražování stavebních materiálů. Například cihly - tvárnice meziročně zdražily o 37,7 procenta, dřevo (latě, trámy o 27 procent a ocel (kari sítě/armovací železo) meziročně o 3,3 procenta, ale za dva roky o 56 procent.

Ředitel společnosti dodávající stavebniny Pro-Doma Petr Vaněrka ČTK řekl, že nastupuje recese. "Do zdražení se promítá cena vstupů, mezi které patří zejména cena energií, surovin, práce a úroků. Jak ale obstojí nastavené ceny, ukáže neviditelná ruka trhu, která zasáhne velmi brzy. Jakkoli nejsou vytvořeny podmínky pro slevy z titulu neustále se zvyšujících nákladů na výrobu, vlivem recese může v budoucnu dojít ke zlevňování stavebních hmot," domnívá se Vaněrka. Situace s omezenou dostupností stavebních materiálů je minulostí, dodává.

U většiny stavebního materiálu se nepředpokládá snížení ani výrazné zvýšení nákupních cen. Nejpravděpodobnější je podle Vaněrky stagnace, případně mírný růst, a to v řádu jednotek procent. Zlevňování může přijít s poklesem poptávky, kde by cena mohla klesat na úkor zisků výrobců.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 30 minutami

před 51 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy