Stavební výroba meziročně stoupla o 1,9 procenta

Stavební výroba v Česku se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta, o rok dříve stoupla o 2,4 procenta. Nárůstu pomohla vyšší produkce pozemního i inženýrského stavitelství. 

V samotném prosinci zpomalil meziroční pokles stavebnictví na 0,2 procenta z listopadových 0,8 procenta. Meziměsíčně byla výroba vyšší o 1,2 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"Stavební produkce si v roce 2022 udržela mírný růst a v obou segmentech vzrostla shodně o 1,9 procenta. Stavebnictví se v průběhu roku dále potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit," uvedl k loňskému výsledku stavebnictví ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Analytici: Stavebnictví ukázalo stabilitu, letos se čeká podobný vývoj

Výsledek stavebnictví v ČR za loňský rok ukázal stabilitu a sílu celého sektoru, s problémy se ale potýkal rezidenční trh. Přes negativní dopady války na Ukrajině, zdražujících energií či stavebních materiálů loni stavební výroba v Česku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Analytici oslovení ČTK uvádějí, že letos se očekává podobný vývoj s menším počtem zahájených staveb.

Na růstu stavebnictví se loni shodně podílela vyšší produkce pozemního i inženýrského stavitelství. Obor se ale potýkal s problémy, ke kterým se vedle dopadů války na Ukrajině či růstu cen energií v první polovině roku přidaly váznoucí dodávky zdražujících surovin. Bytovou výstavbu ve druhé polovině roku ovlivnila kvůli nárůstu úrokových sazeb nižší dostupnost hypoték.

"Když k tomu připočteme inflaci, stále jen pomalu se stabilizující trh s energiemi a nenasycený trh práce, není v takové situaci opravdu snadné udržet obor v černých číslech," řekl prezident Skanska Central Europe Michal Jurka. Generální ředitel Xella (výrobce Ytongu) pro ČR a Slovensko Peter Markovič dodal, že ve světle všech negativních faktorů je přesto loňský výsledek velmi dobrý. "Ukazuje na stabilitu a sílu celého sektoru," uvedl Markovič.

Útlum pocítila bytová výstavba, která za loňský rok poklesla o 7,7 procenta. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek řekl, že od jara bylo patrné, že developeři šlapou na brzdu a začínají stavět čím dál méně bytů. Někteří investoři dokonce své stavby odložili. "Projekty se dostaly za hranici rentability, a pokud by byly realizovány, prodělali by na nich. Velké stavební firmy dokonce odstupovaly od vysoutěžených zakázek, protože jim vyšlo levněji zaplatit smluvní pokutu než stavět s výraznou ztrátou," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Dokončených bytů ale bylo loni 39.460, o 14,1 procenta meziročně více. Počet rostl díky bytovým domům, zatímco dokončování rodinných domů vázlo. Nejvíce se dokončovalo ve Středočeském kraji a Praze. "Blíž k hlavnímu městu zaznamenáváme zájem o nové bydlení v Plzni i Kladně," řekla Kristýna Viktora, vedoucí realitního oddělení Broker Consulting.

V prosinci došlo k růstu inženýrského stavitelství. Jestli jde o nový trend, nebo jen o vliv příznivého počasí nebo předfakturace, se teprve uvidí, uvedl Dufek. Jurka doplnil, že celé středoevropské stavebnictví přechází z nejistoty do mírného útlumu, jehož rozsah nyní závisí na intenzitě veřejných investic. "Vláda deklaruje vyšší investice do infrastruktury, ale jejich reálnost závisí na přípravě nových projektů," řekl Jurka.

Vývoj stavebnictví v letošním roce Jurka očekává velmi podobný roku 2022, Markovič odhaduje, že počet nově zahájených staveb se zřejmě sníží a s Dufkem se shodli, že hitem letošního roku budou rekonstrukce zaměřené na energetické úspory a fotovoltaika. "Lze očekávat, že rok 2023 přinese útlum ve stavebnictví, kdy se budou dokončovat rozestavené projekty a výrazně klesne zahajování nových staveb," uzavřel hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy