Jumbo Jet do šrotu? Boeing chce ukončit výrobu legendárního letounu

New York - Boeing by mohl ukončit výrobu legendárního letounu Boeing 747 známého jako Jumbo Jet, důvodem je klesající počet zakázek.

Boeing vyrábí letouny 747 již téměř půl století. Společnost během této doby dodala zákazníkům více než 1500 letounů 747. Upravenou verzi tohoto stroje využívá i americký prezident.

Jumbo Jet byl po několik desetiletí největším dopravním letounem světa. Podle odborníků na leteckou historii tento stroj výrazně přispěl ke zvýšení dostupnosti letecké přepravy, protože díky velké kapacitě snížil náklady na přepravu cestujících.

Zdroj: YouTube

Boeing od září plánuje vyrábět pouze šest letounů 747 ročně. Společnost má nyní zakázky na 21 těchto strojů. O dalším osudu výroby zřejmě rozhodne nový generální ředitel podniku Dennis Muilenburg, kterému byly pouze dva roky, když Boeing začal přijímat na Jumbo Jet první zakázky, upozornil list The Wall Street Journal.

Související

Ilustrační foto

Poslední slova pilota a pak ticho. Co se stalo v letu, jehož zřícení otřáslo celou Asií?

Taipei - Přesně před patnácti lety, 25. května 2002, vzlétl krátce po 15. hodině z letiště v Taipei Boeing 747 tchajwanské společnosti China Airlines. Na palubě letu 611 bylo 206 cestujících a 19 členů posádky, kteří měli namířeno do Hongkongu. Na místo ale nikdy nedorazili. Ve vzduchu se letadlo rozlomilo a všichni lidé na palubě zemřeli. Jdeo jednu z nejhorších leteckých katastrof novodobé historie.

Více souvisejících

Boeing 747-8 boeing letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Válka v Izraeli

Izrael zaútočil na Írán

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy