Napětí doutná, čeká nás zásadní změna. Trump by nejraději vzal baseballovou pálku a vše zničil, tvrdí komentátor

Davos – Vůdce největší světové komunistické strany na Světovém ekonomickém fóru v Davosu  argumentuje pro globalizaci a velebí divy volného obchodu. A ve stejné době mají USA – domov kapitalismu – nově zvoleného prezidenta, který říká, že pravidla volného obchodu by měla být úplně roztrhána, píše v komentáři pr BBC ekonomický editor Kamal Ahmed.

„Drak je tu a chce ovládnout švýcarské setkání bohatých. A chce být viděn jako člen tohoto klubu. Nově zvolený prezident Donald Trump chce vzít na tento klub baseballovou pálku a postavit nový,“ shrnuje situaci komentátor.

Připomíná také, že čínští představitelé už minulý týden varovali před „nativismem“, přímo tak odkazovali právě na Trumpa. Už předem se očekávalo, že Si Ťin-pching bude mluvit o tom, jak globální volný obchod přinesl prosperitu a že kroky proti němu pouze škodí ekonomickému růstu. „Může říkat, že globalizace je dobrá pro všechny. Ale dá jasně najevo, že více obchodu je cesta k prosperitě - pro Asii a západní ekonomiky,“ píše Ahmed.

Psali jsme: WEF v Davosu: Čínský prezident se vyslovil pro volný obchod, hájil globalizaci  

Pro Čínu je toto fórum významný bod. „Když další lídři, zejména Angela Merkelová, nedorazí, má na něm Čína největší delegaci, jakou kdy kdo přivezl,“ připomíná s tím, že poselství je jasné – Amerika se začíná uzavírat do sebe, zatímco Čína se snaží svůj vliv rozšiřovat – a zvoleným způsobem je právě ekonomika.

Připomíná také, že fórum probíhá v době, kdy Trump ujasňuje svůj postoj k Číně. „I když se úřadu ujme až v pátek, fakt, že angažoval nejtvrdšího čínského jestřába Petera Navarra jako hlavu nové Národní rady pro obchod naznačuje změnu," domnívá se Ahmed.

„Skutečnost, že zvolený prezident USA Trump jmenoval do čela obchodní rady ekonoma Navarra, vzbuzuje vážný důvod k obavám. Jeho odmítavý postoj k Číně je známý... Jakákoli snaha ohrozit hospodářské vztahy mezi Čínou a USA způsobí oběma zemím značné ztráty," komentoval Trumpovu volbu deník China Daily.

„V Davosu také vystoupí silný Trumpův stoupenec Anthony Scaramucci. A spíše než by vychvalovat ctnosti současných struktur světového obchodu, je pravděpodobné, že se zaměří na to, co vidí jako slabosti. V minulosti podpořil Navarrovu kritiku toho, že bylo Číně umožněno v době prezidenta Billa Clintona vstoupit do Světové obchodní organizace. Toto rozhodnutí podle nich způsobilo, že se z tohoto kroku americký průmysl nikdy nevzpamatoval.

„Kontrast s prezidentem Si Ťin-pchingem bude silný. A odhalí napětí doutnající mezi dvěma největšími ekonomikami na světě – napětí, které bude definovat zdraví globální ekonomiky v příštím desetiletí,“ dodává komentátor BBC.

Související

Dmytro Kuleba

Kuleba v Davosu pojmenoval ukrajinskou prioritu pro letošní rok

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba zopakoval slova prezidenta Volodymyra Zelenského, že letošním hlavním cílem jejich země je získání kontroly nad svým vzdušným prostorem. Kuleba ve středu vystoupil na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu, informují o tom zahraniční agentury. 
Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Von der Leyenová orodovala v Davosu za pokračování pomoci Ukrajině

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala mezinárodní společenství k pokračování podpory Ukrajiny, která čeká na další americké zbraně i nový balíček pomoci od EU. Předsedkyně EK to uvedla během úterního vystoupení na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. 

Více souvisejících

Světové ekonomické forum USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy