Obchodní válka? USA uvalí vysoké clo na kanadská letadla Bombardier

Montreal/Washington/Londýn - Ministerstvo obchodu USA uvalí clo téměř 220 procent na letadla CSeries kanadského výrobce Bombardier. Jde o reakci na stížnost amerického konkurenta Boeing, podle něhož Kanada a Británie výrobu těchto letadel dotují. Ottawa dala s postupem Washingtonu najevo svůj nesouhlas. Obavy z dalšího vývoje má i Velká Británie, respektive Severní Irsko.

"Spojené státy si váží svých vztahů s Kanadou, ale i nejbližší spojenci musejí hrát podle pravidel," uvedl americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Společnost Bombardier považuje rozhodnutí Američanů za absurdní. "Je to zjevně zaměřeno na odstranění letadla CSeries z amerického trhu," uvedla kanadská ministryně zahraniční Chrystia Freelandová.

Boeing v dubnu vznesl obvinění, že Bombardier obdržel od vlád Británie, Kanady a kanadské provincie Quebec subvence ve výši minimálně tří miliard dolarů (66 miliard Kč). Požádal proto americké ministerstvo obchodu a americkou Komisi pro mezinárodní obchod (ITC) o prošetření záležitosti. ITC by měla konečné rozhodnutí v této kauze učinit v únoru, uvedl server BBC.

Boeing tvrdí, že Bombardier loni prodal americké letecké společnosti Delta Air Lines 75 letounů za cenu nižší, než jsou náklady na jejich výrobu. Delta se hájí, že letoun podobného typu, jaký potřebovala, Boeing nevyrábí.

Kanadský premiér Justin Trudeau tento měsíc pohrozil ukončením obchodních vztahů s Boeingem, který nyní jedná o prodeji 18 stíhaček Super Hornet kanadské armádě. Britská premiérka Theresa Mayová o situaci kolem Bombardieru jednala s Donaldem Trumpem, neboť se obává zániku pracovních míst v továrně Bombardieru v Severním Irsku.

Vláda premiérky Mayové je závislá na podpoře severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Ta dnes uvedla, že učiní vše, aby továrna Bombardieru v severoirském Belfastu zůstala v provozu. "Uzavření továrny by mělo zničující dopad na naši ekonomiku," prohlásil poslanec DUP Jeffrey Donaldson. Firma v Severním Irsku poskytuje práci více než čtyřem tisícům lidí. Její továrna v Belfastu vyrábí křídla pro letouny CSeries.

Související

Letadla, ilustrační foto

Bombardier omezí divizi pro výrobu letadel, o práce přijde 2500 zaměstnanců

Kanadská strojírenská společnost Bombardier zruší kvůli dopadům koronavirové krize asi 2500 pracovních míst v divizi pro výrobu letadel. Firma dnes uvedla, že většina zrušených míst bude v Kanadě. Bombardier po celém světě zaměstnává téměř 60.000 lidí. Působí i v České republice, kde má výrobní závod jeho vlaková divize Bombardier Transportation. Tu ale teď kanadský podnik prodává francouzské společnosti Alstom.
B-52 Stratofortresses

Legendární bombardér B-52 se vrací na scénu. Dokázal nemyslitelné

Washington - Že jsou bombardéry B-52 zastaralé a na odstřel? Listopadová mise v Afghánistánu ukázala něco jiného. Tento letoun amerických vzdušných sil US Air Force totiž podle Ministerstva obrany Spojených států vytvořil nový rekord. O co přesně šlo? O unikátním dosažení informoval americký server The Daily Caller.

Více souvisejících

Bombardier boeing letadla, letectví USA (Spojené státy americké) Kanada Delta Airlines Ekonomika Velká Británie Theresa Mayová Severní Irsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy