Bankrot korejské divize GM odvrácen? Klíčová dohoda s odbory je na světě

Soul - Jihokorejská divize největšího amerického výrobce automobilů General Motors (GM) dnes uzavřela s odboráři dohodu ohledně snižování nákladů. Ztrátová divize minulý měsíc varovala, že bez dosažení této dohody bude nucena vyhlásit bankrot. Podle některých analytiků však osud divize zůstává i navzdory dohodě nejistý.

Divize GM Korea původně jako konečný termín pro uzavření dohody s odboráři stanovila 20. duben. Vedení divize nicméně po uplynutí tohoto termínu odložilo rozhodnutí o vyhlášení bankrotu do dnešního večera.

Dohoda s odboráři mimo jiné předpokládá, že zaměstnancům budou v letošním roce zmrazeny mzdy, zrušeny odměny a omezeny benefity. Budoucí vývoj mezd pak bude záviset na tom, jak se divizi bude dařit při obnovování ziskovosti.

V jihokorejských továrnách GM by se díky dohodě měly začít vyrábět nové sportovně-užitkové modely. Dohoda rovněž otevírá cestu k finanční podpoře od státní společnosti Korea Development Bank (KDB), která vlastní v jihokorejské divizi GM podíl 17 procent, napsala agentura AP.

Americký koncern GM kontroluje v jihokorejské divizi podíl 77 procent. Zbývajících šest procent vlastní automobilka SAIC Motor, která je hlavním čínským partnerem GM.

Uzavřená dohoda je předběžná, tento týden by o ní měli hlasovat řadoví členové odborového svazu. "Ratifikace předběžné dohody je klíčová pro náš plán na udržení životaschopnosti divize a pro získání podpory od jihokorejské vlády a našich akcionářů, KDB a GM," prohlásil generální ředitel divize Kaher Kazem. "GM Korea se díky této dohodě stane konkurenceschopným výrobním podnikem," dodal.

Automobilka v únoru oznámila, že hodlá v rámci restrukturalizace uzavřít jednu ze svých čtyř továren v Jižní Koreji, které celkově zaměstnávají kolem 16.000 lidí. Zároveň požádala o vládní podporu a ústupky ze strany odborů, jež by umožnily záchranu zbývajících tří továren.

Jihokorejská vláda dnes uvedla, že se připojí ke snaze o normalizaci situace v jihokorejské divizi GM. Vláda tlačila GM i odbory k dohodě a varovala, že bez jejího dosažení by bylo ohroženo kolem 150.000 pracovních míst v automobilce a v dodavatelských podnicích.

Související

Tesla, ilustrační foto

Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné

Americký výrobce elektrovozů Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné. Podnik, který se již nyní těší velkému zájmu investorů, tak chce jejich držení zpřístupnit ještě většímu množství zájemců. Akcie Tesly, které od počátku roku přidaly přes 200 procent, na úterní sdělení firmy zareagovaly růstem o dalších sedm procent.

Více souvisejících

General Motors Jižní Korea automobilový průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 46 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy