Konec obchodní války? Dohoda mezi USA a Čínou je z 90 procent hotová

Obchodního dohoda mezi Spojenými státy a Čínou je zhruba z 90 procent hotová. V rozhovoru s televizí CNBC to dnes řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. Je přesvědčen, že americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching mohou tento víkend během setkání na summitu skupiny 20 největších ekonomik světa (G20) pokročit v jednáních, která nyní stagnují. Trump následně v rozhovoru s televizí Fox nevyloučil, že dohoda může být uzavřena na summitu.

"Byli jsme zhruba na 90 procentech cesty (s dohodou) a já si myslím, že existuje cesta k jejímu dokončení," řekl Mnuchin. Dodal, že americká strana chce slyšet, že Čína je ochotna vrátit se k jednacímu stolu a myslí si, že pro ekonomiku Číny i USA je dobré, aby měly tyto země vyrovnaný obchod. Doufá také, že dohoda by mohla být hotova do konce roku.

Podle Trumpa je dokonce možné, že se dohody podaří dosáhnout již na setkání se Siem, čímž by se předešlo hrozbě zavádění dalších cel. S vývojem dosavadních obchodních jednání je ale americký prezident spokojen. Poznamenal, že Čína o dohodu usiluje více než Spojené státy. Pokud se ale podle Trumpa dohody nepodaří dosáhnout, uvalí nová cla. Ty mohou být ve výši deseti procent a ne 25 procent, uvedl.

Trump se má s čínským prezidentem na summitu G20 v Japonsku setkat v sobotu. Výsledek jejich setkání by mohl být důležitý pro globální ekonomiku a finanční trhy, kterými už 18 měsíců otřásá nervozita způsobená obchodním napětím mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Investoři věří, že setkání prezidentů by mohlo přinést pokrok v dalším jednání. Průzkum bankovního domu Bank of America Merrill Lynch mezi investory zjistil, že asi dvě třetiny se domnívají, že dohoda sice tento týden uzavřena nebude, ale že nebudou ani zavedena nová cla.

Obchodní válka má dopad jak na ekonomiku Číny, tak na ekonomiku Spojených států, přestože oba prezidenti trvají na tom, že to tak není. V dubnu Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,3 procenta z původních 3,5 procenta. Zdůvodnil to právě obchodním napětím.

Související

Izrael

Další muslimská země navázala vztahy s Izraelem. Súdán podepsal "Abrahámovu dohodu"

Súdán dnes ohlásil, že podepsal dohodu o uznání Izraele a navázání diplomatických vztahů s tímto státem. Smlouva byla podepsána za přítomnosti amerického ministra financí Stevena Mnuchina, který dnes přicestoval do Súdánu na oficiální návštěvu, napsala agentura AP. S představiteli africké země Mnuchin jednal také o investicích a ekonomické pomoci.

Více souvisejících

Steven Mnuchin Čína USA (Spojené státy americké) Ekonomika Donald Trump Si Ťin-pching

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy