Boeing počítá s obnovou výroby typu 737 MAX. Kdy je to v plánu?

Americká strojírenská společnost Boeing hodlá obnovit výrobu letadel 737 MAX několik měsíců před jejich návratem do provozu, který se očekává v polovině roku. Uvedl to dnes podle agentury Reuters generální ředitel podniku Dave Calhoun.

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. V prosinci se Boeing rozhodl pozastavit výrobu těchto letadel s tím, že není jasné kdy a za jakých podmínek se stroje vrátí do služby. Tento týden firma předpověděla, že regulátoři schválí návrat letadel do služby v polovině letošního roku.

Boeing již dříve odhadl, že ho problémy kolem letadel 737 MAX zatím stály více než devět miliard dolarů (přes 200 miliard Kč). Podle analytiků by se tyto náklady mohly vyšplhat až na 25 miliard dolarů (566 miliard Kč). Calhoun dnes nicméně uvedl, že Boeing neplánuje snížit či odložit dividendy, protože má dostatečné kapacity k financování kroků, které musí uskutečnit.

Český letecký dopravce Smartwings dnes oznámil, že počítá s nasazením odstavených letounů Boeing 737 MAX až od 1. dubna 2021. Do té doby je bude nahrazovat pomocí pronajímaných letadel a případně také úpravami v letovém řádu. Společnost v závěru loňského roku vyčíslila ztráty kvůli odstavení problémových letounů na více než 1,5 miliardy korun.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

boeing Boeing 737 MAX letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 18 minutami

před 46 minutami

před 55 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy