Koronakrize: Prodej aut v USA zamrzl, výsledky jsou nejhorší za více než 10 let

Prodeje automobilů ve Spojených státech v důsledku koronavirové krize zažily nejhorší čtvrtletí od hospodářské recese z let 2007 až 2009. Vyplývá to podle serveru CNN z údajů o odbytu předních automobilek za druhé čtvrtletí.

Největší americká automobilka General Motors (GM) například oznámila, že její prodej na domácím trhu se ve druhém kvartálu meziročně snížil o 34 procent na 492.489 vozů. Japonský konkurent Toyota v USA zaznamenal pokles prodeje o téměř 35 procent a italsko-americký rival Fiat Chrysler o téměř 39 procent, napsala agentura Reuters.

Koronavirová krize vedla k dočasnému uzavření prodejen automobilů a zároveň podkopala poptávku. Dočasné přerušení výroby navíc vedlo k nedostatku populárních modelů, píše CNN.

Automobilka GM uvedla, že utrpěla nejprudší pokles prodeje v dubnu, zatímco v květnu a červnu již registrovala známky oživení. Hlavní ekonom společnosti Cox Automotive Jonathan Smoke nicméně varoval, že navzdory těmto známkám oživení není pravděpodobné, že během léta zaznamená prodej prudký nárůst.

Cox předpokládá, že po zveřejnění údajů všech automobilek vykáže celkový prodej aut v USA za druhé čtvrtletí pokles o 35 procent. Výzkumná společnost LMC očekává, že v celém letošním roce se prodej propadne o 22 procent. Spojené státy jsou druhým největším automobilovým trhem na světě po Číně.

Související

Více souvisejících

prodej aut automobilový průmysl Ekonomika USA (Spojené státy americké) General Motors Fiat Chrysler (FCA)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy