Samsung končí s výrobou mobilů v Číně, drtí ho tamní konkurence

Jihokorejská společnost Samsung Electronics dnes oznámila, že ukončila výrobu výrobu mobilních telefonů v Číně kvůli tamější konkurenci. Podíl Samsungu na tomto největším trhu s mobilními telefony se letos v prvním čtvrtletí snížil na jedno z 15 procent v roce 2013. Podle výzkumné společnosti Counterpoint to zapříčinily zejména rychle rostoucí čínské značky Huawei Technologies a Xiaomi Corp.

Výrobu z Číny přemísťují kvůli rostoucím nákladům na pracovní sílu i jiné technologické firmy. Sony například informovala, že zavře svou továrnu na chytré telefony v Pekingu. Apple oproti tomu své hlavní produkty stále vyrábí v Číně.

"V Číně lidé kupují levné chytré telefony domácích značek a špičkové telefony Apple či Huawei. Naděje Samsungu, že svůj podíl (na trhu) obnoví, je mizivá," vyhodnotil situaci analytik jihokorejské společnosti Cape Investment & Securities Pak Song-sun.

Samsung, největší světový výrobce chytrých telefonů, uvedl, že se jednalo o nesnadné rozhodnutí a že firma tak chtěla zvýšit efektivitu. Své telefony bude Číně prodávat dál. Výrobní zařízení Samsung přemístí do jiných továren. Společnost neupřesnila kam.

Podobně odmítla upřesnit výrobní kapacitu a počet zaměstnanců továrny ve městě Chuej-čou, která byla posledním podnikem Samsungu v Číně. Továrna byla postavena v roce 1992. Jihokorejská média uvádí, že v roce 2017 zde pracovalo 6000 lidí a vyrobilo se zde 63 milionů mobilních telefonů.

Tento rok vyprodukoval Samsung po celém světě 394 milionů telefonů. Společnost v minulých letech rozšířila výrobu do zemí s nižšími náklady, jako jsou Indie a Vietnam.

Související

Více souvisejících

Samsung mobily Huawei Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy