Samsung v potížích. Na konci roku 2019 výrazně klesl provozní zisk

Jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics klesl ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů provozní zisk o 34 procent za 7,1 bilionu wonů (137,5 miliardy Kč). Pokles byl ale nižší, než čekali analytici, zejména díky stabilizaci cen počítačových čipů a vyšším dodávkám chytrých telefonů, oznámila dnes firma. Samsung je největších světovým výrobcem chytrých telefonů a polovodičů.

Tržby se předběžně snížily o 0,46 procenta na 59 bilionů wonů (1,14 bilionu Kč). Firma zatím neposkytla žádné detailnější informace, zpřesněné údaje a další podrobnosti zveřejní ještě tento měsíc.

Samsung se v uplynulém roce potýkal s prudkým poklesem zisku kvůli přebytku čipů na trhu, který přiměl výrobce snížit ceny. Za celý rok tak provozní zisk podle předběžných odhadů klesl o 53 procent na 27,7 bilionu wonů. Zisk tak zřejmě bude nejnižší od roku 2015 a pokles nejhlubší za deset let.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali za čtvrtletí provozní zisk 6,5 bilionu wonů. Tržby odhadli na 60,7 bilionu wonů.

Zisk z výroby čipů a mobilních přístrojů byl ve čtvrtém čtvrtletí podle zdroje agentury Reuters lepší, než čekali analytici. Zaostal však zisk z výroby displejů. Samsung je předním dodavatelem displejů pro americkou společnost Apple.

Akcie Samsungu na burze v Soulu díky slabšímu poklesu provozního zisku v první reakci vykazovaly růst o více než dvě procenta. Širší trh podle hlavního indexu Kospi zhruba 0,8 procenta odepisoval.

Související

Více souvisejících

Samsung Ekonomika Jižní Korea smartphone

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy