V roce 2022 vzniklo v Česku přes 100.000 firem, nejvíce od roku 1994

V roce 2022 vzniklo v ČR přes 100.000 nových firem, což je nejvíce od roku 1994 a druhý nejvyšší počet od vzniku samostatné ČR. Nejvíce firem bylo založeno v Praze, nejméně aktivní jsou noví podnikatelé v Karlovarském kraji. Téměř ke 100.000 se vyšplhal i počet zaniklých společností, z nichž tři čtvrtiny tvoří osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Vyplývá to z údajů společnosti Imper, která poskytuje on-line databázi firem.

Proti předchozím letům nevzniklo podle ní loni nejvíce nových společností na začátku roku, který je pro zakládání firem typický, ale v srpnu, těsně následovaném lednem a říjnem. Naopak nejméně firem bylo vytvořeno v červenci a na konci roku. Třetina nových firem byla založena v Praze.

"Na počet nově vzniklých firem má zásadní vliv zejména počet obyvatel ve městě či kraji. Praha si i jako kraj drží s 28procentním podílem výrazný odstup od Jihomoravského a Středočeského kraje. Naopak na konci se ocitá Karlovarský kraj, který má nejméně obyvatel a zrodilo se zde jen 2000 nových společností," uvedl ředitel Imperu Tomáš Berger.

Z pohledu právní formy tvořily fyzické osoby podnikající podle živnostenského zákona (OSVČ) přes 60 procent nově vzniklých společností. Společnosti s ručením omezeným byly na druhé pozici s 24procentním podílem. S velkým odstupem následují zahraniční fyzické osoby (sedm procent), spolky a společenství vlastníků jednotek (po dvou procentech). Vzniklo také 931 akciových společností, 237 nadačních fondů a 30 politických stran či hnutí.

Většina nově založených společností jsou svým oborem zařazené pod takzvané volné živnosti, což koresponduje s nadpolovičním podílem nově vzniklých OSVČ. Na druhém místě se umístily společnosti zaměřené na přípravu staveniště (sedm procent), reagující na stavební boom posledních let. Třetí místo v oborech opět souvisí s poptávkou po nemovitostech a bydlení, patří pronájmu a správě nemovitostí (pět procent).

Loňský rok si připsal rekord v počtu zaniklých firem, kterých bylo téměř 100.000 a téměř tak dorovnaly počet nově založených společností. Nejvíce společností končilo v listopadu a prosinci, kdy jich zanikla téměř třetina. Většinu přitom tvořili živnostníci, následovaní společnostmi s ručením omezeným. "Můžeme zde sledovat jasný vliv inflace a prudkého růstu cen energií, který byl pro řadu firem likvidační," dodal Berger.

Z pohledu oboru podnikání zaniklo nejvíce firem podnikajících ve velkoobchodu a jeho zprostředkování (osm procent), následované maloobchodem (sedm procent). Nedařilo se ani firmám v oborech stravování v restauracích, pronájmu a správy nemovitostí a výstavby bytových a nebytových budov.

Činnost v loňském roce ukončilo 20.488 společností z Prahy. S odstupem následovalo Brno (4439 firem) a Ostrava (2739). Naopak nejméně 'odpadlíků' si připsala Olomouc, kde skončilo 795 společností. Praha si tak připsala téměř pětinu z celkového počtu zaniklých firem.

V roce 2022 ukončilo působení 70.784 podnikajících fyzických osob, což je 72 procent z celkového počtu zaniklých firem. Na druhém místě se umístily s.r.o. (13 procent). Skončilo také 4535 spolků, 762 akciových společností, 371 družstev a 36 nadačních fondů. "Zajímavý je i věk zaniklých firem, kdy loni nejčastěji končily ty založené krátce po revoluci, v roce 1991. Tvoří 11 procent všech zaniklých společností," podotkl Berger.

Firem založených v Česku, které mají zahraničního jednatele nebo vlastníka, v loňském roce vzniklo téměř 2600, což je i průměr posledních tří let. Nejvíce, téměř 4000, jich bylo založeno v roce 2018. Největší množství takovýchto společností u nás zakládají Slováci (888), následováni lidmi z Ukrajiny (467). Další v pořadí jsou Poláci (253), Němci (183), Maďaři (82), Italové (79) a Rakušani (73).

Největší pokles zaznamenal počet firem se zahraničními vlastníky či podnikateli z Ruska. Z důvodu války na Ukrajině a zavedení sankcí proti Rusku loni vzniklo 12 společnostní ovládaných občany Ruské federace, nejméně od roku 1994.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy