Vítězem v soutěži Exportér roku se stala Škoda Auto

Vítězství v soutěži Exportér roku za loňský rok dnes poněkolikáté obhájila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Loni vyvezla zboží za 379 miliard korun, v roce 2020 za 384 miliard korun. Na prvním místě se firma objevuje od roku 2000, odkdy jsou na webu soutěže dostupné výsledky.

 V kategorii nejvyšší nárůst exportu za rok 2021 zvítězily Moravské kovárny, vývoz jim loni meziročně vzrostl o více než 47 procent. Ocenění zástupci firem převzali dnes v Kaiserštejnském paláci v Praze. ČTK o tom informovali organizátoři z Hospodářské komory ČR (HK ČR).

Druhý největší objem zboží v roce 2021 vyvezl výrobce elektroniky Foxconn CZ Group, za 132 miliard korun. Třetí příčku s exportem za 111 miliard korun obsadil koncern Agrofert, meziročně ho zvýšil asi o pětinu.

Na druhém místě v kategorii nejvyšší nárůst exportu skončila zlínská Kovárna VIVA, která vyrábí výkovky pro automobilový průmysl, hydraulické systémy či díly pro vysokozdvižné vozíky. Export v loňském roce zvýšila zhruba o 41 procent. Třetí nejvyšší nárůst exportu, o 37 procent, meziročně zaznamenal chemický podnik DEZA. Moravské kovárny, Kovárna VIVA a DEZA si od firmy Dun & Bradstreet rovněž odnesly mezinárodně uznávané ocenění AAA Platinum.

V kategorii středních exportérů s největším meziročním nárůstem vývozu mezi lety 2020 a 2021 zvítězila společnost Veletrhy Brno. Vývoz loni zvýšila přibližně sedmkrát. Firmou, která v minulém roce obsloužila nejvíce zahraničních trhů, se stala CommScope Czech Republic. Podniká v oblasti telekomunikačních technologií a zboží vyvezla do 117 zemí.

Cenu České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti v kategorii nejlepší exportní transakce podpořené státem si odnesla firma Transcon Electronic System, která vyrábí letištní zabezpečovací systémy, dále strojírenský podnik Prozax a výrobce leteckých motorů GE Aviation Czech.

"Export byl vždy klíčovým pilířem tuzemské ekonomiky. O to více to platí v současné krizové době, kdy bude výkon českého hospodářství velkou měrou záviset právě na úspěších vývozců," vyjádřil se k soutěži prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Letošní 28. ročník soutěže pořádala Hospodářská komora ve spolupráci se Středním podnikatelským stavem a Asociací pro podporu podnikání. Mohou se do ní zapojit exportéři se sídlem v ČR a s ročním objemem vývozu nad 100 milionů korun.

České firmy v roce 2021 vyvezly zboží za asi 3,9 bilionu korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. V roce 2020 to bylo za 3,5 bilionu korun. Největším vývozním partnerem ČR bylo podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu v uplynulém roce Německo, Slovensko a Polsko.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz Škoda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy