Volkswagen končí v Rusku, prodá tamní aktiva společnosti Avilon

Německá automobilka Volkswagen v pátek oficiálně oznámila úspěšné dokončení prodeje svých ruských aktiv místní dealerské skupině Avilon. Tento krok je součástí strategického rozhodnutí společnosti Volkswagen stáhnout se z ruského trhu v důsledku invaze Moskvy na Ukrajinu.

Prodej zahrnuje podle serveru The Moscow Times vlajkovou loď továrny Kaluga jihozápadně od Moskvy, která zaměstnává přibližně 4 000 lidí a má kapacitu 225 000 vyrobených vozidel ročně.

"Nový vlastník získá všechny podíly v ruských dceřiných společnostech," uvedla skupina VW ve svém prohlášení. "Dohoda byla schválena ruskými vládními úřady," dodala automobilka.

V rámci reakce na invazi Moskvy na Ukrajinu a následné západní sankce, které způsobily vážné zpřetrhání dodavatelských řetězců, se automobilový gigant Volkswagen v roce předešlém připojil k ostatním předním automobilkám a pozastavil výrobu v Rusku.

Nicméně, aby mohl úplně ukončit svou přítomnost v zemi, musela automobilka vyčkat na souhlas vydaný ruskou vládou. Prodej aktiv společností považovaných Moskvou za "nepřátelské země" - tedy země, které uvalily sankce na Rusko - vyžadoval souhlas vládní komise, která sleduje zahraniční investice.

Podrobnosti o finanční stránce této transakce nebyly německou automobilkou zveřejněny.

Podle informací uveřejněných v německých finančních novinách Handelsblatt očekává automobilka Volkswagen z prodeje svých ruských aktiv částku přibližně ve výši 125 milionů eur (135 milionů dolarů), což značně odpovídá nižšímu odhadu skutečné hodnoty těchto aktiv.

"S potěšením oznámujeme, že veškeré naše aktivity v Rusku byly úspěšně prodány, čímž jsme ukončili naši přítomnost v této zemi," uvedl mluvčí společnosti Volkswagen v rozhovoru pro agenturu AFP.

Konflikt na Ukrajině vyvolal významný odchod zahraničních společností z Ruska, mezi které patří například Starbucks, McDonald's a H&M. Japonská automobilka Nissan rovněž loni prodala svá aktiva ruské vládě. Francouzská automobilka Renault dokonce předala svůj ruský majetek Moskvě za symbolickou cenu jednoho rublu.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen Rusko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy