Volskwagen měl loni navzdory krizím meziročně větší zisk

Automobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve. Zisk po zdanění meziročně stoupl o tři procenta na 15,84 miliardy eur (zhruba 372 miliard Kč). Největší výrobce vozů v Evropě to uvedl dnes po konci zasedání dozorčí rady. 

Firma, která předběžné výsledky zveřejnila už na začátku února, očekává, že se problémy s dodavatelskými řetězci zmírní a tržby v roce 2023 vzrostou až na 331 miliard eur. Akcie společnosti v reakci vystoupaly na nejvyšší úroveň za téměř tři měsíce.

Po započtení mimořádných položek, jako je odchod z robotického start-upu Argo AI nebo vývoj úrokových sazeb, provozní zisk loni vzrostl na 22,12 miliardy eur, což je nárůst o více než 15 procent.

Koncern zahrnující značky VW, Audi, Porsche, Škoda a Seat dokázal i v roce stále zatíženém koronavirovou pandemií navýšit výnosy. Překážky v oblasti mikročipů a surovin ale nadále vyvíjely tlak na výrobu. Téměř chronický nedostatek v nákupu elektroniky vedl v roce 2022 k dlouhým čekacím dobám na nové vozy.

Druhá největší automobilka po Toyotě tak oproti předchozímu roku snížila dodávky o sedm procent. Přesto VW zvýšil tržby z 250,2 miliardy na 279,2 miliardy eur. Jedním z důvodů je i to, že si mohl dovolit účtovat v průměru vyšší ceny, napsala agentura DPA.

V aktuálním roce by se podle plánu měl prodej opět zvýšit. Po téměř 8,3 milionu dodaných vozů v roce 2022 by jich podle aktuálního výhledu mělo být kolem 9,5 milionu. Koncern VW také usiluje o zvýšení tržeb o deset až 15 procent.

Akcie Volkswagenu po zprávě vzrostly o 7,5 procenta, a výrazně tak překonaly výkon hlavního indexu frankfurtské burzy DAX. Dosáhly nejvyšší úrovně od 13. prosince.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy