Zahraniční obchod Česka skončil v lednu po 11 měsících v přebytku

Zahraniční obchod Česka skončil v lednu po jedenácti měsících deficitu v přebytku, který dosáhl 9,5 miliardy korun. Meziročně byl o 2,1 miliardy korun vyšší. Dovoz i vývoz vzrostl proti loňskému lednu dvojciferným tempem. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle statistiků bývá leden tradičně spojen s kladnou obchodní bilancí. V českém zahraničním obchodu se zbožím to platí od roku 2010. "Tentokrát se dařilo zejména vývozu motorových vozidel, který ve sledovaném měsíci vzrostl meziročně téměř o čtvrtinu a mírně tak překročil 100 miliard Kč," uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Vývoz v lednu vzrostl meziročně o 12,1 procenta na 375,5 miliardy korun a dovoz o 11,8 procenta na 366 miliard. Letošní leden měl o jeden pracovní den více než loňský. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 0,4 procenta a dovoz o 2,3 procenta.

Celkové saldo zahraničního obchodu podle statistiků příznivě ovlivnil zejména meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o šest miliard korun. Schodek obchodu se základními kovy se snížil o 2,1 miliardy a kladné saldo ostatních dopravních prostředků vzrostlo o 1,7 miliardy korun.

Naopak nepříznivý vliv měl především větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 2,5 miliardy korun, rafinovanými ropnými produkty o 1,5 miliardy Kč a ropou a zemním plynem o 1,3 miliardy, což byl důsledek vyššího dovezeného množství. "Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance zemědělských produktů o 1,4 miliardy Kč," dodali statistici.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 19,8 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 17,5 miliardy Kč.

Analytici: K přebytku zahraničního obchodu přispělo zlevnění fosilních paliv

K lednovému přebytku českého zahraničního obchodu do značné míry přispělo zlevnění fosilních paliv na světových trzích. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Zároveň předpokládají, že za celý rok skončí obchodní bilance v deficitu, který ale bude výrazně nižší než loňských 198 miliard korun. Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl lednový přebytek zahraničního obchodu 9,5 miliardy korun, meziročně o 2,1 miliardy korun vyšší.

"Vývoz byl podle očekávání pozitivně ovlivněn zlepšením situace v automobilovém průmyslu, což se kladně promítlo do růstu vývozu i do zlepšení přebytkové bilance obchodu s motorovými vozidly. Strana dovozu byla i nadále zatěžována vysokými cenami dovážených energetických komodit, ale je zjevné, že cenový efekt slábne, což se bude v dalších měsících pozitivně promítat do celkového výkonu zahraničního obchodu a meziročního zlepšování obchodní bilance," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"Loni se kvůli dovozu velmi drahých fosilních paliv, zejména zemního plynu, obchodní bilance propadla do velmi hlubokého deficitu, se zlepšením situace na energetických trzích se situace vrací do normálu - v prosinci byla obchodní bilance vyrovnaná, v lednu byla v přebytku," uvedl ekonom Deloitte Václav Franče. Upozornil však, že únorové odstávky v automobilovém průmyslu mohou vývoj obchodní bilance negativně ovlivnit.

"Letošní rok by se měl nést ve znamení postupného zlepšování české obchodní bilance. Hlavním faktorem v tomto vývoji zřejmě nebude zlepšení exportního výkonu, který zůstane utlumen zpomalením zpracovatelského sektoru v tuzemsku i na partnerských trzích, jako spíše poklesem objemu dovážených energetických surovin. Ty totiž s největší pravděpodobností již nezopakují raketové zdražení z loňského roku," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal vyzdvihl nárůst objemu vývozu proti lednu 2022 a 2021. "V neprospěch exportérů hraje kurz tuzemské měny, která se drží a bude v nadcházejících měsících zřejmě ještě držet na nezvykle silných úrovních. Důležitý bude také vývoj situace na Ukrajině, který je těžké předpokládat, ale české firmy jsou připraveny se zapojit do nejnutnějších dodávek," uvedl. CzechTrade podle něj také mapuje možnosti zapojení českých firem při obnově regionů Turecka poničených únorovým zemětřesením.

Analytici předpokládají, že za celý rok skončí obchodní bilance opět schodkem, ovšem nižším než loni. "V letošním roce očekáváme deficit obchodní bilance zhruba poloviční, 110 miliard korun. Na výsledku by se měla projevit lepší výkonnost domácího průmyslu, nižší ceny energetických surovin i dostatek výrobních dílů pro automobilový průmysl," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. Podle Hradila se Česko k přebytkové obchodní bilanci patrně vrátí v roce 2024.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy