Zahraniční obchod Česka skončil v listopadu schodkem 25,5 miliardy

Zahraniční obchod Česka skončil v listopadu schodkem 25,5 miliardy Kč, přičemž ve stejném období roku 2021 byl v přebytku 3,9 miliardy Kč. Bilance je ve schodku podesáté v řadě. Hlavní příčinou jsou i nadále vyšší ceny ropy a zemního plynu na světových trzích a vyšší dovezené množství těchto komodit. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoz meziročně vzrostl o 10,8 procenta na 421,6 miliardy Kč a dovoz o 18,7 procenta na 447,1 miliardy Kč. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 0,8 procenta a dovoz o 1,9 procenta.

"Záporná obchodní bilance za listopad nebývá obvyklá, v červených hodnotách v tomto měsíci byla naposledy v roce 2011. Od počátku roku 2022 byla v minusu podesáté v řadě za sebou. Schodek bilance za prvních jedenáct měsíců roku se blíží hranici 200 miliard Kč," řekl Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

V lednu až listopadu 2022 vykázala obchodní bilance, tedy rozdíl mezi vývozem z ČR a dovozem do ČR, schodek 198,1 miliardy Kč. Přitom ve stejném období roku 2021 skončila přebytkem 7,3 miliardy Kč. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 13,6 procenta a dovoz o 19,3 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v listopadu meziročně zlepšila o 14,5 miliardy Kč, naopak deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 43,5 miliardy Kč.

Listopadové výsledky zahraničního obchodu nepříznivě ovlivnil větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 11,1 miliardy Kč v důsledku růstu cen na světových trzích a vyššího dovezeného množství, uvedli statistici. Bilance obchodu s elektrickými zařízeními se zhoršila o 10,3 miliardy Kč a obchodu s elektřinou o 3,1 miliardy Kč. Příznivý vliv naopak měl vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 1,6 miliardy Kč.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy