Zlínská obuvnická firma Vasky koupila značku Botas

Zlínská obuvnická firma Vasky koupila značku Botas. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti Vasky Aneta Zenkerová. Cenu společnost nezveřejnila. Obuv pod názvem Botas se vyráběla ve Skutči na Chrudimsku od roku 1963. Firma je od letoška v likvidaci, podle vedení podniku za to mohlo zdražení energií a materiálů pro výrobu, výpadek exportu do Ruska a dalších teritorií kvůli válce na Ukrajině i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

Zakladatel zlínské společnosti Václav Staněk již dříve uvedl, že firma Vasky má o značku Botas zájem, připravila i akci s prodejem zlevněných párů svých bot a z výtěžku chtěla značku Botas koupit. Podle spolumajitele Botasu Františka Nestávala však bylo zájemců více.

"I když českým internetem a médii projela vlna nejistoty, po celou dobu jsme jen řešili detaily obchodu. Důvěru, kterou do nás zákazníci vložili, jsme od začátku brali jako obrovský závazek," uvedl v dnešní tiskové zprávě společnosti Vasky Staněk.

Domluva koupě trvala několik týdnů. Při tom vznikala nová kolekce ve spolupráci značek Vasky a Botas, která je ode dneška v prodeji. "Kolaborace bot Vasky a Botas zatím bude vznikat pod rukama ševců a šiček ve Zlíně. Zákazníci se mohou těšit na původní i redesignované modely botasek. Jelikož výroba v následujících měsících teprve započne, zákazníci si na botasky budou muset ještě chvíli počkat," uvedla firma Vasky.

"Botas je českou obuvnickou legendou. Neměla by ale žít ve stínu své dřívější slávy. Je načase ukázat, že botasky mají i dnes co nabídnout," uvedl Staněk.

Obuvnická firma Botas dosáhla v roce 2021 zisku po zdanění 7,676 milionu korun. Rok předtím skončila ve ztrátě 2,930 milionu. Tržby z prodeje výrobků a služeb se v roce 2021 meziročně zvýšily o 55 procent na 39,33 milionu korun. Výsledky roku 2021 ale byly výrazně ovlivněny odprodejem nepotřebných nemovitostí. Běžnou činností by společnost skončila v malé ztrátě. Loňské výsledky zatím společnost nezveřejnila.

Původně se firma jmenovala Botana a vznikla v roce 1949 sloučením menších znárodněných podniků ze Skutče a okolí. Značka Botas je spojením slov bota a Skuteč. V 90. letech společnost měla obraty i ve stovkách milionů korun, ale někdy i ztráty desítky milionů korun. Vyráběla statisíce párů bot ročně pro firmy Puma, Jofa a Salomon, jenže na nich měla nízké marže. Produkce postupně klesala na desítky tisíc párů ročně. Kolem 80 procent z celkové výroby připadalo na sportovní obuv, firma se zaměřovala na lední hokej, krasobruslení, lyžování, letní a halové sporty.

Městské botasky firma vyráběla od roku 2009, na kolekcích Botas 66 podnik deset let spolupracoval s designéry, kteří na každou sezonu připravovali nové modely. Číslo odkazuje na rok 1966, kdy botasky získaly po stranách jeden široký pruh, který ho odlišuje od jiných značek.

Ještě v roce 1991 podnik zaměstnával 2400 lidí, o deset let později měl o polovinu méně pracovníků. Do současnosti pak klesl počet pracovníků na sedm desítek. Jediným akcionářem Botasu byla společnost Benal.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy obuv

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy