Výstava Czech Press Photo začala. Autorem fotografie roku je Michal Šula

Praha – Prestižní fotografická soutěž Czech Press Photo coby přehlídka současného fotožurnalismu, se letos koná již pod dvaadvacáté. Výstava nejen vítězných snímků začala 22. listopadu. V Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze tak najdete až do 30. ledna příštího roku celkem 460 fotografií a videí od rovné stovky autorů.

Mezinárodní porota letos vybírala z celkem 5 861 přihlášených fotografií a 41 videí autorů s trvalým bydlištěm v České a Slovenské republice. Pro srovnání, v loňském roce to byly necelé čtyři tisíce. Přihlašovat se v průběhu září mohli vydavatelé, agentury, odborné školy i volní fotografové. Vedle tradičních kategorií jako Aktualita a reportáž, Každodenní život, Lidé, Sport, Portrét či Příroda a věda, jsou tento rok dvě nové kategorie, Problémy dnešní doby a Lifestyle. V rámci videí jsou zastoupeny kategorie tři, Aktuality a reportáž, Feature a novinka Investigation.

Kategorie Sport: Michal Červený - 1/20 závodu (zdroj: Czech Press Photo)

„K nejsilnějším tématům letošního ročníku patří nejenom utečenecká krize, ale třeba i válka v Sýrii, protesty proti návštěvě čínského prezidenta, Paříž po loňském teroristickém útoku či rušení dolů v severních Čechách. Oproti minulým ročníkům jsme však dali tentokrát větší prostor pozitivněji laděným snímkům, protože život není jen o dramatických či jinak vyhrocených událostech," říká ředitelka soutěže Veronika Souralová.

Střet dvou světů

Hlavní cenu, Fotografii roku, získal Michal Šula z vydavatelství Mafra a.s., kterému se v rámci návštěvy čínského prezidenta podařilo zachytit potyčku jeho příznivců a zastánců lidských práv. „Fotografie symbolizuje střet hodnot demokratického světa s čínskou realitou a ilustruje současný stav domácí politické kultury," zdůvodnila svůj výběr porota zároveň s tím, že snímek kombinuje aktuální společenské téma s výrazným obrazovým řešením. Šula se věnuje zejména reportážní a sportovní fotografii a pracuje v pražské regionální redakci Mladé fronty DNES. V rámci Czech Press Photo byl oceněn již dvakrát, a to v letech 2006 a 2007.

Kategorie Problémy dnešní doby: Petr Dobis - Petronela (zdroj: Czech Press Photo)

V nové kategorii Problémy dnešní doby byl oceněn Peter Dobis za fotografii zobrazující Slovnaftskou ulici v Bratislavě, která je nechvalně známá coby místo s největším výskytem prostituce. V kategorii Lifestyle byla vybrána série tria zpěvaček Sestry Ježkovy žijících swingem, jejichž autorem je Martin Houdek.

Kategorie Lifestyle: Martin Houdek - Sestry Ježkovy (zdroj: Czech Press Photo)

Namátkou jmenujme ještě Jiřího Slámu se sérií fotografií Michala Horáčka jako kandidáta na prezidenta České republiky, jež byla oceněna v kategorii Lidé, o kterých se mluví. Kategorii Sport dominuje Michal Červený, který zachytil bikera Jaroslava Kulhavého na trati světového poháru horských kol ve francouzském La Bresse. Tato fotografie zároveň získala i Cenu ČTK. V kategorii Portrét byla vybrána série Tiché portréty, kterou její autor Honza Sakař vytvořil pomocí historické techniky mokrých kolodiových desek. V rámci kategorie Příroda a věda zase zvítězila série Martina Veselého s názvem Ambulance v zoo.

Kategorie Lidé, o kterých se mluví: Jiří Sláma - Kandidát Horáček (zdroj: Czech Press Photo)

Dříve kostely, nyní administrativní budovy

Grant Prahy, tedy roční tvůrčí stipendium na zachycení proměn Prahy, obdržel Jiří Šebek a jeho Chrámy nové doby. „V dřívějších dobách architektuře Prahy dominovaly kostely, chrámy či jen věže. Nyní tyto staré chrámy nahrazují chrámy nové doby – administrativní a obchodní budovy. Touto sérií se snažím zachytit tuto proměnu a ukázat podobu směru nové architektury," vysvětluje Šebek.

Vedle Ceny dětí nebo Ceny výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové „Můj život s handicapem" porota ocenila i práci mladých fotografů v rámci Canon Junior Awards, jmenovitě Davida Kruliše, Kláru Mojovou a Nikolu Tokarovou.

Kategorie Portrét: Jan Sakar - Tiché portréty (zdroj: Czech Press Photo)

Varovná videa

Z přihlášených videí byli oceněni Tomáš Rafa v kategorii Aktualita a reportáž, Eliška Cílková společně s Matoušem Bičákem v kategorii Feature a Lukáš Landa z České televize v nové kategorii Investigation. První ze jmenovaných za zachycení davu lidí na Chorvatsko-slovinské hranici, druzí za reportáž o vztahu vnitřní a vnější svobody a třetí za zobrazení skupiny bývalých vojáků v záloze pomalu budujících si vlastní soukromou armádu, s názvem Nebezpečná hra na vojáky.

Související

Předávání cen Czech Press Photo 2023 Prohlédněte si galerii

Czech Press Photo vyhrál snímek Romana Vondrouše, v kategorii Cena ČTK zvítězil fotograf INCORP Images

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 za snímek zachycující příznivce Patrika Tušla obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka získal fotograf ČTK Roman Vondrouš. Vondrouš byl oceněn také třemi dalšími cenami v různých kategoriích. Druhou hlavní cenu, Grant Prahy, obdržel fotograf ČTK Vít Šimánek za projekt sledující proměny míst v Praze. I mediální skupina INCORP zanechala letos v soutěži svou nesmazatelnou stopu. Fotograf INCORP Images Michael Zelinka zvítězil v kategorii Cena ČTK se svým snímkem z inaugurace prezidenta České republiky Petra Pavla.

Více souvisejících

Czech Press Photo fotografie novináři

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy