Klášter pořádá o víkendu speciální prohlídky podzemních prostor

Plasy - Po oba víkendové dny se uskuteční speciální prohlídky podzemních prostor barokního konventu kláštera, zaměřené na vodní a vzdušný systém budovy, informoval mluvčí plzeňských památkářů David Růžička.

Budova cisterciáckého kláštera vznikla v říční nivě řeky Střely. Pod samotným komplexem kláštera je v podmáčené půdě 5100 dubových pilot, které nesou rošt z 500 podélných a 1173 příčných dubových trámů.„Základové zdivo konventu spočívá teprve na této konstrukci. Aby nedocházelo k jejímu poškozování, byla zakonzervovaná vodou, kterou do budovy úmyslně přiváděl systém kanálů,“ popsal Růžička s tím, že byl vybudovaný i odvod vody přebytečné.V samotné hlavní budově se nacházejí dva bazénky, kde je možné pod hladinou základový rošt vidět. „Na jednom ze základových kamenů je latinský nápis stavitele Santiniho, že bez vody se tato stavba zřítí. Princip vodního systému v plaském klášteře je samozřejmě ještě daleko složitější a překvapivější. A aby bylo zajištěno opravdu dokonalé fungování celé budovy, tak voda je zde doplněna všudypřítomným vzduchem, tedy systémem větracím a ve své podstatě i vytápěcím. To vše společně dává budově konventu život,“ doplnil Růžička.Během víkendových speciálních prohlídek se tak zájemci seznámí s principem fungování konventní budovy a podívají se i do jindy nepřístupných míst. „Například se projdou kolem vodních zrcadel nebo se protáhnou s baterkou a helmou částí takzvané vzdušníkové chodby. První patnáctičlenné prohlídky vychází v sobotu i v neděli ráno v devět hodin a poté každých dvacet minut až do šesté hodiny večerní. Akce není určená osobám mladším 10 let, trpícím klaustrofobií a ani obutým v botách s podpatky. Doporučujeme vzít si s sebou vlastní baterku,“ uvedl Růžička s tím, že je lepší rezervovat si místa na telefonním čísle 373 322 174, kde zájemci obdrží i podrobné informace, čím se na prohlídky vybavit.

Související

Více souvisejících

klášter

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy