Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Zpěvačka Ewa Farna oslavila absolutní triumf na udílení cen Slavíků 2023. Překvapená a dojatá vyjádřila vděk všem fanouškům, kteří ji podporují. Neudržela slzy štěstí, a přiznala, že tohle je její poprvé za sedmnáct let. Děkovala za skvělé léto a třicátiny v O2 aréně, zároveň pozvala na zítřejší koncerty v Havířově a Ostravě. Dojatá Farna vyhrála nejen v kategorii Zpěvačka roku, ale také získala absolutního Slavíka, čímž porazila legendární Lucii Bílou.

Kapela Kabát v kategorii hudebních skupin si doposud připsala na konto 14 prvenství včetně letošního. "My, jako rockoví dinosauři, jsme překonali mladé kapely," zdůraznil frontman vítězné skupiny Josef Vojtek a avizoval, že Kabát má v plánu příští rok uspořádat turné k oslavě 35 let existence na hudební scéně s nezměněnou sestavou. Skupina Mirai si cenu nevyzvedla osobně, ale pozdravila diváky do Karlína přímo z koncertu v Pardubicích.

Zpěvák Ztracený, který se umístil na prvním místě v posledních třech ročnících, zdůraznil při přebírání ceny, že nikdy nevezme úspěch jako samozřejmost. Poukázal na to, že je obtížné vyhrát, a ještě obtížnější obhájit prvenství. Vojta Dyk v nadsázce řekl publiku, že bez ohledu na to, zda pracuje či nikoli, je zase na druhém místě – odkaz na loňské ocenění, kdy byl druhý, přestože téměř nevystupoval.

Mezi hiphopery a rappery vyhrál Calin před ATMO music a Marpem. Na rozdíl od loňska, kdy v jiném pořadí uspěla stejná trojice interpretů a pro ocenění si nikdo z nich nepřišel, letos Českého slavíka všichni převzali, i když vítězný Calin jen na dálku z Brna. V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Hory skupiny O5 a Radeček.

Slavnostní večer, který moderovali Ondřej Sokol a Aleš Háma, nabídl bohatý hudební program s vystoupeními kapel Kabát, Vesna a Chinaski, a sólovými interprety Moniky Bagárové, Jany Kirschner, Evy Burešové, Vojty Dýka & D.Y.K., Marpa & TroubleGang. Po 15 letech se diváci na Českém slavíku dočkali vystoupení Heleny Vondráčkové, která představila směs svých hitů a oznámila začátek prodeje vstupenek na svůj červnový narozeninový koncert v O2 areně – vstupenky byly vyprodány za necelou hodinu. Program zakončil Václav Neckář se skupinou Bacily.

Dramaturgie večera vzpomněla na umělce, kteří zemřeli v letošním roce. Jitka Čvančarová přednesla poctu Yvonně Přenosilové, a Ondřej Brzobohatý s Igorem Timkem z kapely No Name připomněli Vaša Patejdla.

Před vyhlášením ocenění Slavíků došlo k incidentu, kdy neznámý muž napadl zpěváka Jana Bendiga, posypal ho moukou a vyslovil rasistické urážky. Zpěvák následně odešel do zákulisí a zhroutil se. Jeho partner Lukáš Rejmon informoval, že Bendig byl psychicky zasažen tímto útokem, přestože se měl připravovat na své vystoupení s Monikou Bagárovou.

Václav Neckář a Síň slávy

Václav Neckář byl letos uveden do Síně slávy Českého slavíka. Osmdesátiletý zpěvák a herec, známý interpret mnoha hitů, vstoupil do prestižního klubu, který pořadatelé ankety otevřeli loni. Tato akce, která má již šedesátiletou tradici, ocení ty osobnosti, které významně přispěly k vývoji české populární hudby. V Síni slávy Českého slavíka se tak Václav Neckář přidal k dalším hudebním legendám. Loni tuto poctu jako první zažil divadelník Jiří Suchý.

V reakci na své uvedení do Síně slávy Neckář poznamenal s humorem, že bude muset asi trochu počkat na první místo v Českém slavíku, neboť v historii této ankety se osmkrát umístil na třetím a čtyřikrát na druhém místě. Jeho vstup do Síně slávy provedla zpěvačka Marta Kubišová, se kterou v 60. letech vystupoval ve skupině Golden Kids.

Dne 22. října byl Václav Neckář rovněž uveden do Síně slávy Českého rozhlasu, přičemž toto ocenění obdržel v živém vysílání pořadu Tobogan ze scény pražského divadla Rokoko. V tento den také vystoupil se skupinou Bacily v pražském Divadle Hybernia na galakoncertu při příležitosti oslav svých osmdesátých narozenin. Původně plánované jedno představení bylo kvůli velkému zájmu doplněno o odpolední koncert, který zpěvák opět vyprodal.

V roce 1962 přišel tehdejší redaktor Mladého světa, a později významný scénárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak s myšlenkou celonárodní ankety, která měla vyhlásit nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu. Tato prestižní soutěž, která do roku 1991 nesla jméno Zlatý slavík, se stala tradičním odrazovým můstkem pro ocenění v oblasti české populární hudby. Práva na pořádání této ankety jsou v současné době v držení televizní stanice TV Nova.

Související

Více souvisejících

Český slavík Ewa Farna

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy