Absurdní smlouvu uzavřel Miroslav Etzler se svým sluhou. Co se v ní píše?

RECENZE – V Divadle v Rytířské uvedli tragikomedii polského autora, který proslul tím, že jeho hry vždy sklouzly k absurdnu. Ne jinak tomu je u komedie Smlouva, ve které je možné snad vše.

V ošuntělém hotelu Rezidence sedí stálý a notně senilní rezident (Miroslav Etzler), který touží buď získat práci v Hollywoodu a podmanit si tak kulturní branži, nebo zemřít. Jeho osud má v tomto ohledu na výběr, neboť tomuto sedmdesátiletému staříkovi samotnému už je vše tak nějak ukradené.

Náplní jeho dnů jsou filosofické debaty se sluhou, který však zemřel, a on si teď musí zvykat na nového portýra (Karel Zima). Společně dlouze přemítají nad světem a slovy, vzájemně se špičkují, až jejich debata sklouzne k uzavření smlouvy. Smlouvy, ve které si scénárista najímá svého vlastního vraha.

Když se smrt nedostavila sama, je tedy rozhodnutý se jí vydat naproti. Jenomže uzavření smlouvy, že jej sluha do týdne zavraždí, mu najednou až neuvěřitelně dodalo chuť do života. Silácká rozhodnutí ostatně dopadají i v normálním životě podobně – vyvolají v člověku naprosto odlišný pocit, než jaký původně očekávali.

Život starého scénáristy se tím výrazně promění a začne lpět na životě, což sluhovi poměrně komplikuje situaci, ale zároveň se i nesmírně baví tím, že nahání strach člověku, kterému by měl podle sociálního postavení sloužit. Nudný život v hotelu Rezidence se tak změní, pobyt v něm už není cítit zatuchlinou, ba naopak - začne rychle utíkat. Sluha je v očích nejstaršího rezidenta všehoschopný.

Na scéně se toho sice tolik neodehrává, neboť ve většině času sešlý scénárista sedí ve svém křesílku a popíjí alkohol a kolem něj přechází sluha, ale v dialozích se toho odehraje až nepředstavitelně mnoho.

V komedii Smlouva Miroslav Etzler hraje bravurně roli otráveného staříka, který vyvolává dojem, že nese veškeré lidské vědění, což krásně dokresluje jeho gestikulace a grimasy. Ačkoli role sluhy Karlu Zimovi nenabízí tak bohatovou škálu grimas a gestikulace, v jeho podání je jasně patrná postupná proměna charakteru portýra. Nejprve má děj jasně v rukou starý rezident, postupně otěže ovládá sluha. 

Ve hře jsou momenty plné klidu, filosofování, ale také napětí, kdy se začneme ztrácet v tom, co vlastně je pravda. Takový pocit z příběhu přetrvává do konce představení od podepsání oné smlouvy, a to přestože se divák u hry baví. Pod precizním skloubením napětí, humoru a absurdity je podepsaný režisér Petr Kracik. 

Autorem této tragikomedie je polský dramatik Sławomir Mrożek, který položil základy polskému absurdnímu dramatu, ve kterém se drží životní reality. Absurdita se zrcadlí i ve hře Smlouva, která nabízí prvky absurdity ve filosofických dialozích mezi scénáristou a sluhou, ale i ve vývoji situace.

Nejbližší repríza je naplánovaná na pátek 31. října. Další pak proběhnou v pražském Divadle v Rytířské 8. a 18. listopadu a 4. prosince.

Související

Více souvisejících

Divadlo v Rytířské Miroslav Etzler

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 22 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy