Umřeš! Chcete ochutnat ten požitek?

RECENZE - V naší společnosti sledujeme čím dál více nesmyslných témat, ale některá, která k životu bezpodmínečně patří, tabuizujeme. Je jím například téma smrti. V Divadle Na zábradlí uvedli hru Jana Mikuláška a Dory Viceníkové Požitkáři, jehož ústředním tématem je právě smrt a dědictví, které po sobě zanecháme.

Téměř za samozřejmost považujeme urputný běh za kariérou, touhu po velkém výdělku, který utratíme za věci, jež mnohdy ani nepotřebujeme, či přenesení života na sociální sítě. Tyto aspekty života jsou takřka neodmyslitelné a bereme je jako něco, co k životu prostě patří.

Vedle toho jsou však tabuizována témata, která jsou skutečně přirozená, jakými jsou láska mezi seniory, samotné stárnutí a smrt. Často kvůli těmto prvkům života odvracíme zrak, sháníme zázračné přípravky, nebo se tomuto tématu jednoduše vyhýbáme a mrtvé ukládáme na hřbitovy, které jsou na okraji obce za vysokou zdí.

Smrt je pro nás tabu. To chtějí změnit Požitkáři, kteří se točí jenom kolem smrti, což uvozuje už úvodní monolog jednoho z požitkářů. Monolog, který zaujme svojí zajímavou nezajímavostí. Ačkoli se divák dozví během několika minut pouhou jednu myšlenku, právě ta mu však umožní přeladit vnímání, aby se připravil na následující děj.

Hra je mozaikou příběhů umírání devíti požitkářů, jejichž rozdílné charaktery jsou klíčem k pochopení jejich konce na pozemském světě. Na jevišti se odehrává řada zdánlivě nesouvisejících rozhovorů mezi požitkáři, ke kterým si divák musí najít sám cestu. Pomoci mu pak mohou dva okamžiky, kdy jsou popisovány mechanismy, jak probíhá život po životě.

O tom, že je smrt u nás skutečně tabuizovaná, se při sledování Požitkářů přesvědčíte sami. Během představení nastane řada chvil, kdy nevíte, jak na danou skutečnost zareagovat – jestli se smát, kroutit hlavou či soustrastně sklopit hlavu. Nakonec se rozhodnete pro poslední možnost, a to přestože daný moment zní jako hodně černý humor.

Autoři si pohrávají také s tím, jak vypadá odkaz, který po sobě lidé na světě zanechají. Po smrti se o nich nějakou dobu mluví, časem však tato fáze odejde. Vzpomínky na zesnulé se pomalu ze společnosti vytrácejí, zůstávají pak jen ve zjednodušené a kolikrát dokonce i v dosti zkreslené podobě.

Marek Cpin, který se zabýval scénou a kostýmy, z malého jeviště Divadla Na zábradlí vytvořil velký prostor, na kterém vytvořil dvě místnosti, jež dávají hercům více možností a notnou dávku volnosti. Jejich výzdoba je elegantní, stejně jako kostýmy, které se drží tématu hry a celé představení podtrhují.

V představení se představily nové posily souboru Divadla Na zábradlí Dita Kaplanová, Jana Plodková a Jakub Žáček. V dalších rolích Magdaléna Sidonová, Anežka Kubátová, Leoš Noha, Jan Hájek, Miloslav König a Petr Jeništa. Požitkáře zrežíroval Jan Mikulášek a pod dramaturgií je podepsána Dora Viceníková.

Požitkáři vyžadují od diváka přemýšlení. Mohou pomoci zbavit se strachu ze smrti tím, že se o ní v této hře neustále mluví. A jak v průběhu celé hry prohlašoval v roli požitkáře herec Jakub Žáček „Vše v životě se týká smrti!" Brát smrt jako něco přirozeného byl pravděpodobně i cíl autorského tandemu Mikulášek-Viceníková, kteří požitkářům vdechli život po životě.

Premiéru měla hra Požitkáři 24. října v Divadle Na zábradlí. Nejbližší repríza proběhne v Divadle Na zábradlí v pondělí 3. listopadu, další pak v pátek 14. listopadu.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na zábradlí Jana Plodková Divadla

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy