Hořkou komedii P.R.S.A. s funerální tematikou uvedou v Divadle Palace

Praha – Že štěstí na životního partnera není nic samozřejmého, o tom by mohla vyprávět pětice hrdinek komedie, kterou brzy uvedou v Divadle Palace. Hra Eugeniusze Szybała P.R.S.A., kterou zrežíroval Vojtěch Štěpánek, bude mít premiéru již příští týden.

Občas se v životě něco nepovede, pokud se však dostaneme kvůli náhodě do absurdní situace, je potřeba to vzít s humorem. Tak se se svým omylem popasuje pětice žen tří generací jedné rodiny. Místo pompézní oslavy objednaly velkolepý pohřeb, ale to přece nezkazí oslavu osmdesátých narozenin. Díky nadhledu si i takovou pitoreskní oslavu plnou sladkých rakviček, svíček a věnců dosyta užijí.

Se stejným pohledem pohlíží ženy této rodiny i na své životy, ve kterých zrovna neměly štěstí na partnery. Sebeironie a nadhled jim proto není cizí. „Žádná z pětice hrdinek mé hry nezná svého otce. A na otce svých dětí se snaží co nejrychleji zapomenout. Během hry se z dcery stává matka, z matky babička, z babičky prababička. Otázky, které si někdo nepoloží za celý život si naše hrdinky musí klást denně: Je otec pro výchovu důležitý? Je rodina bez otce kompletní? Existuje život po životě? Je můj současný partner současně mým partnerem posledním? Je hypotéka na 2+kk v příměstské novostavbě skutečným štěstím?," řekl ke hře autor Eugeniusz Szybał.

Režisér Vojtěch Štěpánek se k této hře vrací po několika letech., ale to neznamená, že půjde o naprosto stejnou inscenaci. Eugeniusz Szybał speciálně pro uvedení v Divadle Palace upravil závěr hry a připsal nový poslední obraz hry. Partnerská tematika režiséru Vojtěchu Štěpánkovi není nijak cizí: „Hořká komedie s funerální tematikou je tak trochu odpovědí na hru Testosteron, kterou jsem režíroval před několika lety."

Při prvním uvedení v roce 2011 ve Strašnickém divadle vynikala Kristýna Leichtová, proto ji režisér přizval i k druhému uvedení. „Jsem šťastná, že jsem dostala možnost vrátit se po čase k představení P.R.S.A.. Jsem totiž přesvědčena o kvalitě textu, se kterým se může ztotožnit každá žena," uvedla mladá talentovaná herečka.

Dalšími herečkami, které mohli diváci vidět v předchozím nastudování a nyní se ke hře vracejí, jsou Eva Lecchiová a Ivana Wojtylová. Doplňuje je Ilona Svobodová a Jana Bernášková.

V jediné mužské roli této inscenace uvidíte Jaromíra Noska, který k ženskému kolektivu uvedl: „Je podivné na chvíli si odskočit od každodenních normálních divadelních strastí a radostí a začít - jako muž - sám samotinký zkoušet jenom se ženami. A to pěti ženami napříč generacemi. Je podivné za celou hru neříct skoro nic a ke konci najednou monolog a striptýz. Je podivné za celou zkoušku nemít si s kým popovídat o motorech a o fotbale. Přesto však dobré. Někdy je dobré na chvilku se odklonit od piva k vínu." Jaromír Nosek bude v roli alternovat s Richardem Trsťanem.

Premiéra hořké komedie P.R.S.A., jejíž podtitul zní Pět žen, tři generace, jedna rodina, stejný osud... , bude mít v pražském Divadle Palace premiéru ve čtvrtek 18. prosince 2014.

Související

Více souvisejících

Divadlo Palace

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy