Kusnjerová k malé metalické dívence: Bylo osvěžující si zkusit reakce, které si zakazujete

ROZHOVOR – Poslední premiérou tohoto roku v pražském Divadle Komedie je hra Doroty Maslowské Mezi náma dobrý. V této poněkud hořké komedii, která v sobě nese hlubší úvahy o společnosti a mezigeneračním dialogu, hraje „malou metalickou dívenku“ Hana Kusnjerová, s níž jsme udělali rozhovor k uvedené hře.

Ve čtvrtek 6. listopadu 2014 měla v Divadle Komedie hra Mezi náma dobrý. Hana Kusnjerová v této komedii hraje cynickou dívenku dospívajícího věku, která všechny kolem sebe rovná do latě, ať už jim je čtyřicet nebo osmdesát.

Vaše role v představení Mezi náma dobrý je neuvěřitelně cynická. Jak se Vám tato role hrála? Zvlášť potom v situaci, kdy terčem byla Miluše Hradská?

Velice těžko. S paní Hradskou (babičkou) i s paní Lukešovou (matkou) jsem se potkala poprvé až při zkoušení inscenace. Proto pro mě bylo hodně obtížné si k nim tolik dovolovat. Nicméně jsme všechny od začátku zkoušení věděly, že má role si žádá velkou dávku nevychovanosti, drzosti, pubertální agrese a vzdoru. Na druhou stranu bylo velmi osvěžující zkusit si reakce, které si celý život zakazujete, protože takhle se chovat, není hezké, slušné ani úctyhodné. To ale nemění nic na tom, že jste měli už tolikrát chuť to udělat.

Jak rozdílný je dle vás pohled na svět tří generací, které ve hře „nežijí" v jedné místnosti – jde o skutečný odraz světa?

Myslím si, že svět každé generace je rozdílný, v tomto případě se jejich rozdílnost umocňuje umístěním do jednoho jediného pokoje, ve kterém si každá „nepokojně" žije. Ta nejstarší zažila válku, bombardování, ztrátu rodiny a všeho co jí doposud tvořilo nebo alespoň připomínalo domov. Žije minulostí a dnešnímu světu nerozumí, nepoznává ho. Další vyrůstala v poválečné době plné nedostatku, opatrnosti ze strachu že přijde znova druhá světová válka a díky ní o všechno to málo, co má, přijde. Snaží se za každou cenu porozumět dnešní době, ale nedokáže číst mezi řádky, vše bere smrtelně vážně a jediné, čím žije, je televize, časopisy a vymyšlené historky o tom, kde nebyla. Ta nejmladší to všechno vidí, nedokáže pochopit, že starší dvě generace nejsou schopny se sebou cokoli udělat a že díky takovým lidem, jako jsou její matka a babička, je Polsko taková díra, jakou je. Je naštvaná na všechno, co se jí jen trochu týká a odmítá přijmout fakt, že je Polkou. Takže ano, podle mě jde určitě o skutečný odraz světa, ale očima Doroty Maslowské. Což tomu světu dává trochu jiný šmrnc.

Co na této hře Doroty Maslowske oceňujete nejvíce?

Práci s textem. Způsob jakým vrství text a pracuje s ním. Schopnost vystihnout jednotlivé postavy a vystavět jejich jednání tak, že vám dochází absurdita jejich konání a bytí.

Hra Mezi náma dobrý je poměrně komplikovaná, dokud si divák neujasní, co se vlastně na jevišti děje. Jak náročné bylo pro Vás a kolegy seznámit se s touto hrou?

Za sebe mohu říct, že mi trvalo dost dlouho, než jsem začala chápat, o co asi Maslowské ve hře jde. Co chce dlouhými monology říci. Způsob jejího psaní byl pro mě dlouho nerozluštitelný. Tak teď jen doufám, že je v našem podání trochu srozumitelnější aspoň divákovi.

Jak probíhalo rozdělování rolí mezi herce Divadla Komedie?

To netuším, je to spíš otázka na režiséra Ondřeje Mataje a uměleckého šéfa Jana Novotného. Co mě ale pobavilo, byl první moment, kdy mi Ondřej říkal o tom, že čte hru, která je super a že tam je role přímo pro mě. Když jsem se zeptala jaká, jeho odpověď zněla: "Je to malá metalická dívenka, která je neustále naštvaná, pořád do někoho něco hustí, nesnáší obézní lidi a netoleranci".

Co jste říkala na Tlustou Boženu?

Mně se Božena líbí, i když je tlustá.

Ale dívenka si myslí, že Božena je tlustý prase, který by se nemělo ukazovat jiným lidem v jejich zorném úhlu, mají totiž právo na to, aby zvraceli z lepších důvodů. Tak nevím.

Při představení je hlediště posunuto na pódium a divákovi umožňuje nadhled. Musí se této změně herci nějak přizpůsobovat?

Nehrát až na balkón.

Hana Kusnjerová (*1985) vystudovala hudebně dramatické oddělené Pražské konzervatoře pod vedením Hany Maciuchové a Jana Novotného, který je uměleckým šéfem Divadla Komedie. Věnuje se také produkci, kterou studuje na DAMU.

V Divadle Komedie ji v současné době můžete vidět v pěti inscenacích: Past, Maryša, Naše třída, Ježíškova armáda a Mezi náma dobrý. Zároveň hraje v několika hrách Divadelní společnosti Háta.

Na televizních obrazovkách jste ji mohli vidět ve filmu Únos domů, v seriálech To jsem z toho jelen a Náměstíčko. Hana Kusnjerová se věnuje vedle hraní také dabingu. Propůjčila hlas například Vice Kekeres v pohádce Dešťová víla a ve druhé verzi filmu 7 dní hříchu.

Hana Kusnjerová Divadlo Komedie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy