Shakespeare nevytvořil ideální model vztahů. Chcete důkaz?

RECENZE – Zašli jste se podívat do pražského Divadla v Řeznické na představení Velmi shakespearovské vztahy? Pak jste se ocitli na skupinové terapii shakespearovských teorií, kterou vedou dva mladí herci – Rozita Erbanová a Daniel Krejčík.

Dvojice mladých herců, kterým dali v Divadle v Řeznické prostor, vzala milenecké páry, jejichž příběh sepsal Shakespeare, aby vytvořila evoluci vztahu mezi mužem a ženou. Rozita Erbanová a Daniel Krejčík se tak ocitli v různých hrách Williama Shakespeara, z nichž hrají v představení Velmi shakespearovské vztahy úryvky. Ty vzájemně propojují pomocí terapeutického sezení, na kterém se všichni v sále náhle ocitli.

Vztahy podle největšího dramatika Williama Shakespeara nejsou tak idylické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ačkoli si mnoho lidí přeje zažít lásku jako Romeo a Julie (teda bez toho konce), málokdo touží po vztahu Othella a Desdemony, která končí tragicky rukou žárlivce. Sice bychom si ze „shakespearovských vztahů" neměli brát příklad, možná by bylo na místě vzít si ponaučení.

Symbolem vývoje vztahu je vztah, jaký mají představitelé k jablkům, kdy každé patří k některé z fází. Nejprve jsou o něžné letmé dotyky, postupně nabírají na hrubosti... Stejně jako s postupem času „pečujeme" o partnerské vztahy. Mnohdy jsou problémy způsobeny chybnou komunikací, kdy se zdá, že snad ani porozumět druhému nechceme. A tyto chyby páry opakují po staletí.

Představení Velmi shakespearovské vztahy umožnilo dvojici mladých herců představit se ve zcela odlišných rolích a dát divákům důvod, proč si nemají pamatovat pouze jejich hlasy. Rozita Erbanová i Daniel Krejčík se oba věnují dabingu a mají už za sebou desítky dabingových rolí.

Zde se pohybují od komediálních rolí po tragické. Za pozornost však stojí nejen role z her Williama Shakespeara, ale také základní linka, která celé představení propojuje – totiž role dvou terapeutů, kteří pracují s publikem. Jejich vzájemný vztah je ukázkou toho, že i ti, co radí, jak mají vztahy fungovat, mají svoji hlavu, a to, že radí, neznamená, že se svými radami sami řídí.

Co dodává představení šmrnc, je milá scéna, která je složena ze čtyř židlí a stromu v zadní části jeviště, na kterém jsou již zmíněná jablka.

Velmi shakespearovské vztahyRežie: Šárka PolcarováHrají: Rozita Erbanová, Daniel Krejčík

Premiéra v Divadle v Řeznické 30 listopadu 2014

Nejbližší reprízy 27. ledna a18. února 2015

Související

Více souvisejících

Divadlo v Řeznické

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 17 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy