Wojtylová: Inscenace P.R.S.A. dozrála jako dobré víno

ROZHOVOR – Komedie o nelehkém hledání životního partnera P.R.S.A. se vrátila na českou divadelní scénu. Hru Eugeniusze Szybala koncem prosince uvedli v pražském Divadle Palace v podobném obsazení, jako byla k vidění dříve. Jednou z hereček, která hru oprašovala, je i Ivana Wojtylová, s níž jsme udělali krátký rozhovor.

Překliknout se na počítači není nic moc složitého, ostatně během vzniku tohoto článku jsem si to jen potvrdila. Někdy však překlik může znamenat pořádný trapas – třeba když chcete objednat narozeninovou oslavu pro babičku a místo toho objednáte pohřební hostinu. Na této oslavě plné květin, rakviček a svíček, kterou dost prapodivně doplňuje skákací hrad a striptýz, se schází pětice žen tří generací. I když každá z nich je jiná, všechny vedle rodinné vazby spojuje neúspěšné hledání partnera. Žehrání na chlapy je ústředním motivem komedie Eugeniusze Szybala, ale rozhodně nejde o feministickou hru. Často, řekněme, překvapivé uvažování žen, které komedie P.R.S.A. dává na odiv, pobaví nejednoho muže v hledišti a způsobí červenání divaček.

Ivana Wojtylová se v této komedii představuje v roli Veroniky, která je z prostřední generace žen, které se na jevišti objevují. Každá z pětice žen je odlišná – vnučka Iva (Jana Bernášková) je ufňukaná a nešťastná, vnučka Kristýna (Kristýna Leichtová) je zase přechytralá přes svoji jednoduchost, babička (Eva Lecchiová) pohlíží na život optimisticky, Veroničina sestra Eva (Ilona Svobodová) je ze všeho spíše otrávená. A jaká je Veronika? „Veronika je držák s ohromnou vlastností podržet i ty druhé, přinést jim něco pozitivního, šířit víru v život, i když dřete držkou v bahně. Prostě si najdete svůj klub, kde je normální mít celulitidu, a nestydíte se, že Vám pláchnul manžel za mladší," popisuje svoji roli Ivana Wojtylová.

Tuto komedii mohli diváci vidět na pražské divadelní scéně již jednou, a to v podání Strašnického divadla (dnes divadelní soubor Divadla Komedie) pod vedením Vojtěcha Štěpánka. Nyní hru v jeho režii a podobném složení uvedli na scéně Divadla Palace. Ivana Wojtylová byla z rozhodnutí oprášit hru nadšená: „Samotný fakt mě velmi potěšil, protože jsem hrála tuto inscenaci velmi ráda. Je to opravdu zázračný pocit, když vidíte diváky, kteří se upřímné baví a jdou z divadla usmívající se."

Ale nečekejte, že se jedná o naprosto totožnou inscenaci. Podle Ivany Wojtylové se hra při druhém nastudování posunula: „Ten čas, který byla inscenace tzv. u ledu, jakoby na ni pracoval a nechal ji dozrát, jako dobré víno. Má najednou více valérů chuti i barev, pulsuje v ní víc skutečný život se svými smutky, absurditami, vztahy, láskou a samozřejmě humorem."

Ivana Wojtylová, Kristýna Leichtová a Eva Lecchiová si zahráli již v prvním „vydání". Druhá polovina obsazení jsou ale „nováčci", čemuž bylo třeba přizpůsobit i ztvárnění: „Nešlo o přenos inscenace, vycházeli jsme samozřejmě z obsahu hry, ale také z přeobsazení novými herečkami, které jsou natolik silné osobnosti a dobré a zajímavé herečky, že je režisér nechal tvořit, takže zákonitě došlo k posunu."

Podle Ivany Wojtylové komedie rozhodně neztratila jiskru: „Ilona Svobodová, Jana Bernášková a Richard Trsťan jsou skvělí herci a bezva lidi. Ono je to taky trošku zázrak, když se můžete na jevišti potkat s lidmi, kteří na sebe slyší a mají se rádi, ta energie pak zákonitě přechází i na diváky a to je vzácné." Zároveň je novinkou úplný závěr hry: „Autor rozšířil i poslední jednání, inscenace má také novou scénografii."

„Celou dobu jsem doufala v obnovení inscenace, protože byla divácky úspěšná a jsem ráda, že k tomu došlo, protože teď je, prosím odpuštění za chvástání, ještě úspěšnější." A jak se zdá, touto inscenací není nadšená jen Ivana Wojtylová: „V Českých Budějovicích tleskalo 500 stojících lidí, měli jsme 9 děkovaček - to si nekoupíte, to je k nezaplacení, takže jednoznačně radost."

Domácí scénou druhého nastudování hry P.R.S.A. je pražské Divadlo Palace. A jak se zde hercům hraje? „V Palaci jsou výborní diváci a skvělé zázemí, tedy vepředu i vzadu dobrý, co víc si přát," dodává Ivana Wojtylová.

Ivana Wojtylová (*1962) vystudovala herectví na ostravské konzervatoři. Poté působila v Těšínském divadle, kde byla několik let i uměleckou šéfkou. Od roku 2002 hostovala v pražském Činoherním klubu. Hrála i v dalších pražských divadlech – Švandově divadle, Divadle Broadway, Strašnickém divadle a Divadle Komedie a libereckém Divadle F. X. Šaldy. Nyní ji můžete vidět v komedii P.R.S.A. v Divadle Palace, dále v několika inscenacích Divadla pod Palmovkou a Vršovickém divadle Mana. Ivana Wojtylová patří k výrazným českým herečkám, což dokazují čtyři nominace na Cenu Thálie.

Související

Více souvisejících

Divadlo Palace Ivana Wojtylová

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy