Zlínské divadlo uvede hru amerického dramatika Neila LaButeho

Zlín - Jak se žije ve společnosti posedlé krásou? A jak se promění mezilidské vztahy, když se zaměříme na něco tak povrchního, jako je vzhled? Mají pravdu ženy, nebo muži? Na tyto i další otázky se divákům pokusí odpovědět komedie současného profilového amerického dramatika Neila LaButeho s názvem Proč být hezká. Česká premiéra inscenace v režii Petra Štindla čeká diváky Městského divadla Zlín již v sobotu 11. dubna od 19 hodin ve Studiu Z.

V jedné ze svých nejúspěšnějších her s názvem Proč být hezká zobrazuje Neil LaBute intimní vztahy čtyř obyčejných lidí, kterým do života nečekaně vstoupil kult krásy – činí tak ale s notnou dávkou ironie a v mantinelech lehkého komediálního žánru. Jedno slovo spustí nečekaný příval událostí. Autor neváhá zobrazovat naši současnost syrově a bez příkras – jeho hry prosluly mimo jiné i svou politickou nekorektností, s níž si střílí z pochybných hodnot dneška. „Nečekejte líbivé řeči jako z lifestylového časopisu. Připravte se na to, o čem vám v něm zapomněli napsat," říká dramaturgyně inscenace Kateřina Menclerová.V komorní hře se pevně provázaný společenský kruh kolem hrdiny Grega dostane do nečekaného víru, když se jeho mimoběžná poznámka o půvabu tváře jeho kolegyně donese k jeho přítelkyni Steph. To je ovšem jen začátek. Gregův nejlepší kamarád Kent a jeho žena Carly také vstoupí do hry a emocionální rovnice se ještě více zkomplikuje. Jak se Gregův vztah rozpadá, do jeho potyček se Steph se stále více zapojují i tito jejich přátelé a dojde i na podvody, nevěru a zrazenou důvěru. Diváci se mohou těšit na herce Pavla Vacka, Marii Vančurovou, Martu Bačíkovou a Radovana Krále. V rámci tradiční předpremiérové besedy s názvem Klevetivá středa, která se uskuteční 8. dubna od 17 hodin v Dílně, mají zájemci navíc možnost popovídat si o hře nejen s herci, ale i s režisérem Petrem Štindlem.

Související

Více souvisejících

Městské divadlo Zlín (MdZ)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy