Jen si tak trochu zablbnout jako Tučňáci

RECENZE – V Praze funguje velké množství malých divadelních scén, které mají divákovi co nabídnout. Mezi taková divadla patří i A studio Rubín, které najdete v podzemí u Malostranského náměstí. Na konci ledna zde uvedli komedii TUČŇÁCI, která pobaví srovnáním lidí s obyvateli jižního pólu. Tato hra má premiéru při každém představení.

Příběh tří tučňáků, dvou samiček a jednoho samečka, se točí kolem plovoucí kry, která je jejich domovem, a rozprávějí zde o životě. Zejména samičky s oblibou uvažují o svém životě, vykládají si o svých snech a hořekují nad váhou. Oproti tomu pomalému samečkovi je vše tak nějak jedno a svým životem jen tak proplouvá. Jak co přijde, tak se také stane, aniž by bylo třeba o tom nějak extra dlouze přemýšlet. Až bude chtít, tak si jednoduše najde nějakou samičku, ale tyto dvě, které se mu neustále podbízejí a dokola mluví o vajíčku? No, tak to asi ne.

Ačkoli je představení o skupině tučňáků, nepřipomíná vám to někoho? Vyvstává otázka, zda si chtěli autoři, čili trojice herců, utahovat z lidského chování, pokud jde o „lov" partnerů, či chtěli naopak uklidnit diváky, že i vztahy u zvířat se budují komplikovaně. Protože tučňáci jsou z Marsu a „tučňáčice" z Venuše.

Během představení se však herci dostanou i k dalším tématům, která se týkají domoviny tučňáků. Poměrně rozsáhlá část se věnuje výpravě Roberta Falcona Scotta, která přišla na jižní pól až po Amundsenovi a po cestě zpět všichni ze Scottovy výpravy umrzli. Většinu času humorné představení tak získává ke konci představení vážnou tvář. Vedle dramatických okamžiků, které polární výprava prožívala, pak problémy „mezitučňáčích" vztahů vypadají čím dál absurdněji.

Představení je postaveno na třech hercích, Natálii Drabiščákové, Magaléně Sidonové a Josefu Poláškovi, kteří v kostýmech tučňáků, jež značně omezují v pohybu, baví nejenom diváky, ale i sami sebe. Na všech hercích je znatelné, jak si hraní si na tučňáky neuvěřitelně užívají. Situace dohánějí do extrémů, k čemuž používají mnohdy náležitě zvučných hlasů.

Vydáte-li se opakovaně na představení Tučňáci do A studia Rubín, můžete odcházet domu překvapení, neboť se jedná o autorskou inscenaci o vnitřním životě tučňáků, která vznikla z improvizace. Každá repríza v sobě tak může nést odlišné situace.

TučňáciVýprava: Petra VlachynskáRežie: Jan FričHrají: Natália Drabičšáková, Magdaléna Sidonová, Josef Polášek

Premiéra proběhla v A studiu Rubín 31. ledna 2015.Nejbližší repríza je na programu 22. dubna.

Související

Nela H. Kornetová v představení Tumor - karcinogenní romance.

Čerstvá držitelka Thálie Nela H. Kornetová se vrací do Prahy s dvoudílným projektem Tumor: karcinogenní romance a Tumor: Polyamor

Performerka a režisérka Nela H. Kornetová se po obdržení ceny Thálie za alternativní divadlo poprvé objeví v Praze. V listopadu zde uvede oba díly projektu Tumor, ve kterých publiku citlivě, s humorem a poezií přibližuje pomocí pohybu, vizuality a slova téma rakoviny. V první části, Tumor: karcinogenní romance, odpovídá na otázku, zda je možné milovat něco, co nás může zabít. V druhém díle Tumor: Polyamor představuje další dva sociální fenomény: rakovinu a její pokročilé metastáze a  polyamorické vztahy.

Více souvisejících

Divadlo A studio Rubín

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy