Jánošík ožije na prknech zlínského divadla

Zlín - Již v sobotu 25. dubna v 19 hodin čeká diváky zlínského divadla premiéra zbojnického muzikálu Malované na skle. Muzikál v přebásnění Jaromíra Nohavici a v hudebním aranžmá Josefa Fojty z kapely Hradišťan slibuje originální hudební zážitek vytvořený mísením hudebních žánrů od bigbítu, rock´n´rollu až po reggae.

„Budeme hrát na všecko, co hraje, včetně hrabí a kosy," říká režisérka a zároveň umělecká šéfka Městského divadla Zlín Hana Mikolášková o zbojnickém muzikálu Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtner Malované na skle. „Jánošík... samopašné dieťa. Bylo mu dvacet pět let, když ho pověsili za žebro na hák. A byl to hrdina. Ne proto, že se o něm vypráví legendy, ale protože soudní spisy nám podávají svědectví o jeho činech, které se dost dobře nedají jinak interpretovat. Češi se bojí hrdinského patosu. Narozdíl od Poláků a Slováků. I já jsem se ho bála, a když jsme se poprvé před lety s Jánošíkem setkali, chtěla jsem ho ironizovat, demytizovat. Jenže čím více jsem odstraňovala nános báchorek, tím jasněji se přede mnou Jura Jánošík vylupoval ve své podstatě. Od té doby se pro mě stal symbolem osobní statečnosti, vnitřní svobody a životodárné energie. Je jako to slunce, které přináší radost, sílu a poezii do všedního dne," říká Hana Mikolášková, která už nastudovala se zlínským souborem několik úspěšných muzikálů.V roli Janošíka se představí Tomáš David, v dalších rolích pak Petra Králová, Helena Čermáková, Gustav Řezníček, Rostislav Marek, Eva Daňková, Markéta Kalužíková a další. Živě na jevišti budou hrát muzikantky Jitka Šuranská, Michaela Kamenčáková a Klára Míčová, ale i někteří herci: známí hudebníci Tomáš David a Marek Příkazký se chopí kytar, Markéta Kalužíková možná mnohé překvapí, když usedne za cimbál a zazní i netradiční nástroje jako madolína, ukulele či kazoo. „80 procent děje se odehraje v písních," dodává Hana Mikolášková. Kromě živé muziky v inscenaci zazní i hudba nahraná, o kterou se postarali Jiří Kučerovský, Karel Pevný a Petr Ptáček. Speciální poděkování patří koncertnímu mistrovi Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín Pavlu Mikeskovi za hru na kosu. Hrát, zpívat a tančit budou herci ve scéně ze dřeva a hoblin podle návrhu scénografa Jaroslava Čermáka a v lidových krojích ušitých podle předloh Zuzany Přidalové. Choreografii připravují Ladislava a Jitka Košíkovy. Na nejbližší reprízy se mohou diváci těšit již 28. dubna a 2., 21., 22. a 29. května vždy v 19 hodin. Více informací o programu divadla lze nalézt na www.divadlozlin.cz.

Související

Více souvisejících

Městské divadlo Zlín (MdZ)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy