Ďáblice opouští Zlín, k vidění bude v Brně

Zlín - Se sto let starou hrou Ďáblice se diváci Městského divadla Zlín rozloučí již dnes v derniéře ve Studiu Z. Režíroval ji Martin Františák, který ve Zlíně v minulosti nastudoval například divácky úspěšnou a oceňovanou Maryšu. Do Ďáblice obsadil Hanu Tomáš Briešťanskou, Zdeňka Julinu a Zdeňka Lambora.

Hra patří mezi díla rakouského expresionistického směru. Je nesmírně emočně vypjatá, vzrušující a napínavá a nese atraktivní téma - boj mužského a ženského principu. „Oslovila mě jednoduchost. Základní půdorys lidové balady. Každý ví, že to nedopadne dobře, ale jde o to sebe a diváka překvapovat, jak to bude s neštěstím v tomto případě," říká Martin Františák. Trojúhelník muž, žena a milenec je podle něj pro divadlo to nejlepší. „Zvlášť, když má žena schopnosti ďáblice, muž je pašerák a milenec hraničář. Pudy a emoce nepodléhají sezonním výprodejům," je přesvědčen.Autor Karl Schӧnherr diváky zavádí do horského pohraničí Tyrol, kde manželský pár provozuje zakázanou pašeráckou činnost a těší se z toho, že si koupí krásný dům na náměstí. Pár je bezdětný, manžel je churavý, ale mazaný neduživec, žena mladá, atraktivní a neméně prohnaná. Na odhalení černého počínání manželů je nasazen mladý ambiciózní hraničář, který má za úkol navázat se ženou intimní poměr a nahlédnout tak do podvratné činnosti více. Mezi trojicí se rozehraje nebezpečná hra a roztáčí se kolotoč úskoků, nástrah, pastí, falše i vášní, který musí skončit tragicky.„Hra vznikla před sto lety, ale v nedávné době se dočkala nového oživení a zájmu vídeňského publika a nachází si cestu i k českému divákovi," říká dramaturgyně inscenace Jana Kafková. Ve Zlíně vidělo Ďáblici téměř tisíc diváků během třinácti repríz. Inscenace bude nadále k vidění v Národním divadle Brno, kde se vedle Hany Briešťanské a Zdeňka Juliny na jevišti Reduty představí i Zbyšek Humpolec.

Související

Více souvisejících

Městské divadlo Zlín (MdZ)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy