Malé divadlo, které by nemělo ujít vaší pozornosti

Praha - Divadelní sezóna sice ještě neskončila, ale již nyní se může ohlédnout za tituly, které v této sezóně nově uvedli v pražském Divadle v Řeznické. I když se jedná o velmi malou scénu, vznikají zde vynikající inscenace, které byste neměli minout.

Do Divadla v Řeznické se dostanete z cípu Karlova náměstí, který vede do ulice Řeznická. Dáte se jí, přejdete jednu křižovatku a budete jí chvilku dál pokračovat. Vzhledem k podzemnímu položení divadla vám doporučuji věnovat pozornost při procházení ulice, neboť vás do divadla nepozve žádné novorenesanční průčelí, ale poměrně nenápadná výloha s upoutávkami na hry.

Když vkročíte dovnitř a sejdete po schodech do podzemí, objeví se před vámi malé hlediště pro 80 diváků, které je v bezprostřední blízkosti jevišti. Obzvlášť diváci, kteří „uloví" místa do první řady prožijí jedinečný večer, kdy herci prochází přímo kolem nich. Slovo „lovit" nebylo zvoleno náhodně. V tomto malém divadélku se totiž kupují vstupenky bez místenek a pár minut před začátkem představení se hlediště otevře, aby měli všichni hosté pokud možno stejné možnosti při výběru sedadel. Kdo nezíská místa v prvních řadách, nemusí smutnit, protože hlediště je stupňovité, takže i z poslední řady vidíte vše. A jaká představení od letošní sezóny uvidíte v Divadle v Řeznické?

Na podzim zde uvedli hru LENI od Valerie Schulczové a Romana Olekšáka v režii Viktora Polesného. Při této hře se jeviště zůstalo jevištěm a hlediště hledištěm. Tato hra totiž zprostředkovala setkání moderátora Johnnyho Carsona (Ondřej Kavan) a dvorní režisérky Adolfa Hitlera Leni Riefenstahlové (Vilma Cibulková). Dále v této hře uvidíte Danu Syslovou a Daniela Krejčíka. Hlavním motivem hry je odpovědnost za vlastní tvorbu a její souvislost s dobou a režimem, ve kterém vzniká. Mohu říci, že toto představení je skutečně skvělé a herecký výkon paní Vilmy Cibulkové je brilantní. Při odchodu z divadla nevíte, jestli Leni kritizovat nebo obhajovat. Nebylo pro mě proto překvapením, když na konci března byla této herečce udělena cena Thálie za roli Leni. Je skutečně jedinečná.

S koncem listopadu přišla další premiéra. Tentokrát se v ní představila dvojice mladých herců, jejichž hlasy jsou pro nás možná i známější, než jejich tváře. Oba dva se totiž věnují dabingu. Rozita Erbanová a Daniel Krejčík se představili ve hře VELMI SHAKESPEAROVSKÉ VZTAHY, kterou zrežírovala Šárka Polcarová. Během večera, kdy se ocitnete v partnerské poradně, zjistíte, jak by to dopadlo, kdyby se jako na ideální vztah vytvořený Williamem Shakespearem pohlíželo nejen u Romea a Julie, ale u všech jeho her. Některé scény vás rozesmějí, při jiných budete mít husí kůži.

Poslední premiérou této divadelní sezóny byla hra KALIFORNSKÁ MLHA Stephana Sachse. Hra vypráví o souboji mezi barmankou Maude (Vilma Cibulková) a odborníkem na umění Lionelem (Lubor Šplíchal). Přou se o pravost díla amerického výtvarníka Jacksona Pollocka, ale zároveň i o smysl života. Premiéra proběhla v Divadle v Řeznické na konci března a stále diváci musí rychle rezervovat místa, aby se na hru dostali. Tato hra má neustále vyprodáno, ale s novou sezónou přijde šance.

V Divadle v Řezické mimo zmíněných herců můžete vidět i řadu dalších. Hraje zde Miroslav Etzler, Martin Kraus, Stanislav Zindulka, Jakub Zindulka, Hana Maciuchová, Jaroslav Satoranský, Naďa Konvalinková, Jan Zadražil, Luba Skořepová, Lucie Štěpánková, Ilona Svobodová, Martin Huba, David Matásek, Alois Švehlík, Jitka Smutná, Radek Valenta, Tereza Nekudová, Anna Kulovaná a Ivan Koreček.

Divadlo v Řeznické je zajímavou pražskou scénou, která se nenechává strhnout levnou zábavou. Najdete zde kvalitní hry, vynikající herce a odnesete si jedinečný zážitek.

Související

Více souvisejících

Divadlo v Řeznické Vilma Cibulková Stanislav Zindulka

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 39 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy