Zemřel ředitel a spoluzakladatel Divadla Na zábradlí Vladimír Vodička

Praha - V pátek 4. září zemřel po delší těžké nemoci ve věku 90 let JUDr. Vladimír Vodička, hudební skladatel, dlouholetý ředitel a spoluzakladatel Divadla Na zábradlí. Divadlo vedl od jeho založení v roce 1958 až do roku 1991. Serveru EuroZprávy.cz to dnes sdělil tiskový odbor divadla.

Vladimír Vodička studoval na právnické fakultě Karlovy univerzity, kde v roce 1948 získal doktorát. V roce 1958 společně s Ivanem Vyskočilem, Jiřím Suchým a Helenou Philipovou objevili malý sál na Anenském náměstí na pražském Starém Městě. S pomocí několika přátel zde z nevyužívané a značně zdevastované scény vybudovali fungující divadelní sál. Nově vzniklé divadlo nazvali podle sousední uličky Na zábradlí.

9. prosince téhož roku zde uvedli první premiéru s názvem Kdyby tisíc klarinetů v režii Antonína Moskalyka. Vladimír Vodička působil Na zábradlí 33 let nejen jako ředitel, ale také jako hudební skladatel. Složil písně a hudbu k řadě činoherních inscenací (Kdyby tisíc klarinetů – 1958, Faust, Markéta, služka a já – 1959, Jedničky má papoušek – 1959, Smutné vánoce – 1960, Nejlepší ro/c/ky paní Hermanové – 1962 a další). 

Interpretkou jeho písní byla především šansoniérka Ljuba Hermanová. V roce 1959 se k divadlu připojil Ladislav Fialka se svým pantomimickým souborem a tak Vodičkova hudba doprovázela i slavná vystoupení Pantomimy Na zábradlí, která si svým uměním vydobyla přízeň diváků nejen doma, ale i jinde v Evropě, v Americe i Asii.

Vodičkovou zásluhou se v 70. letech minulého století stalo Divadlo Na zábradlí útočištěm režimem stíhaných filmových režisérů české nové vlny. Umožnil jim zde režírovat divadelní představení. Byli to např. Juraj Herz, Jiří Menzel, Jaromil Jireš, Jan Kačer a především Evald Schorm. Vladimír Vodička byl s Divadlem Na zábradlí neoddělitelně spjatý až do posledních chvil svého života a stále se zájmem a láskou sledoval jeho směřování. S Divadlem Na zábradlí oslavil v loňském roce i 55. výročí jeho založení.

Poslední rozloučení a JUDr. Vladimírem Vodičkou proběhne v pátek 11. září 2015 v 11.30 v Nové obřadní síni, Olšanské hřbitovy.

Vladimír Vodička (ředitel a spoluzakladatel Divadla Na zábradlí) Divadlo Na zábradlí

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy